Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Osnovati krizni stožer za brodogradnju!

20.08.2018.

12:08

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Kriza u 3. maju i nedostatno financiranje timova hitne medicinske pomoći i bile su teme konferencije za novinare primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine. Ponovio je da brodogradnja nema alternativu, te predložio da država donese i LEX škver, a trenutačnu situaciju premosti kreditom HABOR-a.

Kriza u 3. maju i nedostatno financiranje timova hitne medicinske pomoći i bile su teme konferencije za novinare primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Ponovio je da brodogradnja nema alternativu, te predložio da država, poput LEX Agrokor, donese i LEX škver, a trenutačnu situaciju u 3. maju i Uljaniku premosti kreditom HABOR-a.

Komadina je ponovio da država već jamči za gradnju brodova sa 600 milijuna kuna, te da sredstva HABOR-a trebaju biti usmjerena u poizvodnju, koja je već dogovorena. Rekao je i kako je nedavni susret s premijerom na požarištu u Lopači iskoristio za razgovor o brodogradnji, te ponovio prijedlog da se osnuje krizni stožer za brodogradnju, s predstavnicima ministarstava gospodarstva i financija, uprave Uljanika i vlasnika, kako bi se žurno pronašlo rješenje problema u brodogradnji.

I Brodotrogir bez plaća
Tisuću radnika Brodotrogira još čeka isplatu plaće za srpanj. Kasni pet dana, a iz uprave tvrtke poručuju kako ulažu velike napore da bude isplaćena danas ili u iduća dva dana. U slučaju da plaće ne bude, kao i u Uljaniku slijedi proces mirenja pa eventualno - štrajk. Brodotrogir koji je već pet godina u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, posljednjih mjeseci ima problema s likvidnošću, plaće su već dva puta kasnile po nekoliko dana. U Puli je danas održan sastanak predstavnika sindikata Uljanika s istarskim županom i pulskim gradonačelnikom. Sindikati od čelništva Županije i Grada žele čuti što mogu učiniti da se kriza u Uljaniku počne rješavati. Inače, u tijeku je proces mirenja.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić istaknuo je kako je u spašavanje unesrećenih u nedavnom požaru u psihijatrijskoj bolnici u Lopači bilo je uključeno čak 8 timova hitne medicinske pomoći, 6 iz Rijeke te dodatni s Krka i iz Crikvenice, dok su Opatijci preuzeli riječke intervencije.

U županiji je na raspolaganju 28 timova, a u smjeni ih je 14 , rekao je Boras Mandić te istaknuo da iako je služba dobro organizirana, država ne pokriva ugovorene financijske obaveze. "Godišnje za financiranje ugovorene mreže nedostaje 3 milijuna kuna, od ukupno 41 milijun koliko koštaju timovi. Trenutno se taj novac alimentira iz županijskog proračuna, kao i svaki nadstandard poput turističkih ambulanti koje plaćaju županija i gradovi. No nema logike u tome da jedna tako bogata regija mora dodatno plaćati dostupnost hitne, kada joj se prethodno ta sredstva već uzmu. Zdravstvo, sigurnost i školstvo su temelji društva za koje bi se sredstva trebala vraćati natrag", rekao je Boras Mandić.

Poslušajte što je još rečeno o helikopterima hitne te o proizvodnji u 3. maju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.