Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Pacijenti iz Lopače premještaju se na Rab

18.08.2018.

12:02

Autor: Hina, O. Vinković

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Svi evakuirani pacijenti zbog požara u Psihijatrijskoj bolnici Lopača zbrinuti su, nekoliko ozlijeđenih zadržano je na liječenju u KBC-u Rijeka. Pacijente za koje više nema mjesta u Lopači preuzet će Psihijatrijska bolnica Rab, izjavio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

U Klinički bolnički centar Rijeka jučer je dovezeno petnaestak osoba ozlijeđenih u požaru u Lopači. Veći dio pregledan je na hitnom traktu i pušten. Jedna osoba zadobila je opekline i nalazi se u odjelu intenzivnog liječenja, a na pulmološkom odjelu su četiri ozlijeđene osobe: jedna je zadobila i opekline i trovanje dimom, pa je u pulmološkoj intenzivnoj njezi, dok su tri osobe u bolnici zbog trovanja dimom. 

Svi pacijenti Psihijatrijske bolnice Lopača, evakuirani zbog požara, zbrinuti su, doznaje se od ravnatelja Nevena Ivanovića. U njoj je bilo smješteno ukupno 114 ljudi: 94 bolesnika i još 20 korisnika smještaja u toj bolnici. Nakon evakuacije, 80 osoba smješteno je u bolničkim paviljonima u Lopači, koji nisu zahvaćeni požarom, 31 osoba smještena je na nekoliko odjela riječke bolnice, dok ih je nekolicina od ranije na privremenom otpustu kućama.

Nema govora o premještanju pacijenata iz Lopače u bolnice na karlovačkom području, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je također sinoć obišao požarom oštećenu bolnicu. Svi pacijenti za koje ne bude mjesta u preostalim paviljonima Psihijatrijske bolnice u Lopači od jutros se prevoze u Psihijatrijsku bolnicu Rab, objasnio je Komadina. Izrazio je sućut obitelji pacijenta stradalog u požaru.

Prema tome, nije bilo potrebno smještanje evakuiranih bolesnika u drugim bolnicama. Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić rekao je Hini da se u dogovoru s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem odustalo od smještanja tridesetak psihijatrijskih pacijenata u bolnice u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi. "Mi smo se stavili na raspolaganje, organizirali smo kapacitete i čekali razvoj situacije, ali mi je rečeno da neće biti potrebno," kazao je Jančić.

Poslušajte izjavu Zlatka Komadine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.