Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:18 / 29.08.2016.

Autor: Neva Funčić

Komadina: Pravilnik o specijalizantima poguban je za otoke i Gorski kotar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izmjene Pravilinika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine ugrožavaju funkcioniranje županijskih zdravstvenih ustanova, rekao je župan Zlatko Komadina. Od ministra zdravlja pismeno je zatražio da povuče novi Pravilnik.

PGŽ će za svojih pet odlikovanih olimpijaca - srebrne vaterpoliste Ivana KrapićaDamira Burića i Anđela Šetku, zlatnog jedriličara Igora Marenića i zlatnu kopljašicu Saru Kolak - izdvojiti nagradni fond od 100 tisuća kuna, najavio je župan Komadina. Uz čestitke olimpijcima, izrazio je nadu da će, zbog dobrih uvjeta u županijskome sportu, i među novim generacijama biti još mnogo uspješnih olimpijaca.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izvijestio je novinare na prvome susretu s novinarima poslije godišnjih odmora da je 11. kolovoza ministru zdravstva Dariju Nakiću poslao zahtjev kojim traži da povuče novi pravilnik o specijalizantima, koji liječnike specijaliste u slučaju raskida ugovora oslobađa obaveze povrata većine uloženoga novca.

Za manje sredine, primjerice Psihijatrijsku bolnicu na Rabu ili Thalassotherapiju u Crikvenici, ovakva je odluka pogubna, tvrdi župan te pojašnjava da je ukupni trošak specijalizacije liječnika oko pola milijuna kuna. Problem dislociranih sredina je i što dvaput ulažu: u liječnika kojeg su poslali na specijalizaciju u neki veći bolnički centar te u liječnika koji za to vrijeme radi na zamjeni.

Prema izmijenjenom Pravilniku o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, liječnici su u slučaju raskida ugovora dužni vratiti najviše 50 tisuća kuna - ono što je uloženo u obrazovanje. "Ono što plaća Županija ne podliježe aneksu", tvrdi župan, koji je ravnateljima županijskih ustanova dao naputak da anekse ugovora ne potpisuju.

PGŽ je pripremila i trojni ugovor čiji bi supotpisnik bilo i Ministarstvo zdravstva, koje bi se obavezalo platiti razliku troška obrazovanja liječnika specijalizanta. "No sve da netko plati za te liječnike, nama nije cilj da oni otiđu, bez njih zdravstvene ustanove ne mogu funkcionirati, pogotovo u Gorskome kotaru ili na otocima", rekao je Komadina. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.