Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Pravo je svakog člana da se kandidira na izborima u stranci

21.08.2020.

14:44

Autor: Hina

Zlatko Komadina (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Zlatko Komadina (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Legitimno je pravo svakoga člana SDP-a da se kandidira na unutarstranačkim izborima, izjavio je obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina. Rekao je i da se osobno, dok traje izborni proces kandidatura, neće izjašnjavati o tome kojega kandidata podupire.

Na pitanje je li ga iznenadila kandidatura Željka Kolara za predsjednika stranke te čiji je on "igrač", s obzirom da je njegov kolega iz krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić podržao Peđu Grbina, Komadina je rekao da je legitimno pravo svakoga člana da se kandidira i da je to očito učinio kolega Kolar.

"Ovo što ste pitali jest malo čudno, no ja to teško mogu komentirati, morat će to komentirati Hajdaš Dončić i kolega Kolar", rekao je.

S obzirom na dosadašnju dinamiku, Komadina očekuje ukupno do pet kandidata za predsjednika stranke. Novnare je zanimalo govori li to o nejednistvu u stranci, a Komadina je odgovorio da je riječ o o izborima na kojima će jedna osoba dobiti povjerenje i raditi na tome da stvori jaku ekipu i rukovodi strankom.

Upitan koga podupire, i je li to Mirela Ahmetović, odgovorio je da on mora organizirati izbore te da daje potporu svim kandidatima koji će raditi u interesu stranke i socijaldemokracije. "Dok traje izborni proces kandidatura, ne mislim se izjašnjavati," rekao je.

Na opetovani upit o favoritu i novim kandidatima, Komadina je odgovorio da je kandidata raznih. "Znate situaciju u stranci, neki su iz nekih vremena naših ratova i podjela, neki nisu, o tome će suditi moje kolegice i kolege na kutijama", rekao je.

Istaknuo je da je na ovim izborima jedan član - jedan glas za sve, prema tome, smatra, teško da može biti demokratskiji sustav, iako nije idealan. "No, takav smo statut donijeli i očekujemo da se izborna kampanja provede, što bi se reklo, kako Bog zapovijeda", dodao je. 

Odgovarajući na pitanje bi li mu bilo drago da SDP dobije prvu predsjednicu, Komadina je rekao da bi mu bilo drago da to bude osoba koja će ujediniti stranku, bez trvljenja koja su bila do sada. "Činjenica je da imamo i kandidatkinju, i to smatram vrlo dobrim i demokratskim," dodao je.

Na pitanje o mogućim nepravilnostima, Komadina je odgovorio da je birački popis sastavljen od članova koji su platili članarinu, da se ta baza zaključava, i da ti kolege mogu pristupiti biralištu, pred izbornu komisiju, evidentirati se. "Ne vidim čemu unaprijed sumnje; ako ima nekih dokaza, treba se žaliti izbornoj komisiji na vrijeme," zaključio je. Poslušajte:

Komadina o izborima u SDP-u, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.