Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Turizam u PGŽ mora isticati kvalitetu, održivost i raznolikost

24.04.2023.

14:35

Autor: Neva Funčić

Hunjadi Korošec, Marač i Komadina pred novinarima

Hunjadi Korošec, Marač i Komadina pred novinarima

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija bit će ovog tjedna, u Opatiji i Novom Vinodolskom, domaćin susreta hrvatskih župana, u povodu 20. obljetnice Hrvatske zajednice županija, najavio je župan Zlatko Komadina te izvijestio novinare da je plan razvoja turizma prošao javnu raspravu i u svibnju će se naći pred Županijskom skupštinom.

Proslava 20. obljetnice osnivanja Hrvatske zajednice županija počet će u četvrtak 28. travnja u Centru za velike zvijeri u Staroj Sušici, a završiti u petak 29. travnja druženjem u vinogradu Pavlomir u Novom Vinodolskom. Svečana sjednica, na kojoj će uz sve župane hrvatskih županija sudjelovati i premijer Andrej Plenković, održat će se u Opatiji u hotelu 4 opatijska cvijeta, najavio je župan Zlatko Komadina, koji je prije dvadeset godina bio i prvi predsjednik zajednice županija.


Župan je najavio i da će se konačni Nacrt prijedloga Plana razvoja turizma PGŽ naći u svibnju pred vijećnicima Županijske skupštine. Javna rasprava je završena, a plan kojeg su izradili stručnjaci opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu stavlja naglasak na održivost, raznolikost i kvalitetu. Uz unapređivanje kvalitete života domicilnog stanovništva, inzistira se i na potpori velikim manifestacijama, poput WRC Croatia rallyja koji je uspješno prošlog vikenda održan i u Gorskom kotaru i na Platku, rekao je Komadina.


PGŽ će s 54 tisuće eura financirati zdravstvene programe devet udruga koje se bave pomaganjem obiteljima oboljelih, mentalnim zdravljem i aktivnim starenjem. 


Pročelnica za zdravstvo Silvija Hunjadi Korošec izvijestila je i da u Dom zdravlja i opatijsku Thalassotherapiju uskoro stižu mamograf i dodatna radiološka oprema, uređaji ukupno vrijedni skoro pola milijuna eura. Digitalni mamograf za mobilni kombi koji će obilaziti otoke i udaljenija goranska mjesta košta 331 tisuću eura, od čega je 300 tisuća iz proračuna županije, a ostatak će platiti Dom zdravlja PGŽ, najavila je pročelnica. Thalassotherapiji Opatija odobrena je nabava 160 tisuća eura vrijedne medicinske opreme za radiološku dijagnostiku, a od tog iznosa je 120 tisuća iz decentraliziranih sredstava za zdravstvo, a ostatak iz županijskog proračuna.


Pročelnica za socijalnu skrb Dragica Marač objavila je rezultate natječaja za raspodjelu 194 tisuće eura udrugama koje pružaju usluge socijalne skrbi. Na natječaju je odabrano 37 udruga, a odbijeno devet. Nakon što su dopunile dokumentaciju, još će četiri udruge dobiti po 650 eura, rekla je Marač te pojasnila da već 11. godinu županija podupire nadstandardne usluge koje pružaju udruge. Riječ je najčešće o novcu za plaće stručnih djelatnika koji brinu o starijim osobama, osobama s invaliditetom, onima u riziku od siromaštva, kao i djeci s teškoćama u razvoju, rekla je Marač. 


Poslušajte izjave:

Hunjadi Korošec, Marač i Komadina pred novinarima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.