Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:01 / 28.12.2015.

Autor: Neva Funčić

Komadina: uspješna županijska godina nastavit će se i u 2016.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iza nas je godina uspješnih ulaganja u zdravstvo, školstvo i pomorsko dobro, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na susretu s novinarima te za iduću godinu najavio nastavak gradnje i pripremu marketinškoga plana kvarnerskog turizma.

To što su uspjeli zadržati nadstandarde u školstvu i zdravstvu, ulagati u obalu i objekte rekreacije, župan Zlatko Komadina ocjenjuje uspjehom. Usvojeni su i temeljni strateški dokumenti - strategija razvoja i proračun po novoj metodologiji od 706 milijuna kuna. "Iz njega je razvidno županijsko usmjerenje prema društvenim djelatnostima i kapitalnim ulaganjima", rekao je župan.

U obnovu medicinske i prometne škole uloženo je 17 milijuna kuna, županija je obnovila i dnevnu bolnicu za onkološke bolesnike i objekte dviju talasoterapija: H-objekt u Crikvenici i zgradu talasoterapije u Opatiji, uz potrebnu medicinsku opremu. 

Najavljen je i nastavak gradnje škola u Baški, Puntu, Kastvu, Matuljima, Viškovu i Čavlima. Nove su i luke u Loparu i Opatiji, a gradit će se gatovi u Puntu i Njivicama. Uspjela je i legalizacija, ističe zamjenik župana Marko Boras Mandić – riješeno je više od 65 posto predmeta i legalizirano 25 tisuća građevina.

Do ljeta će supovi dobiti oporavilište u Belom, hidroavioni će uzlijetati iz riječke luke prema Rabu i Lošinju, a na Platku slijede nova igrališta. Dožupan Petar Mamula zadovoljan je revitalizacijom šume maruna, obnovom autohtonih sorti voćaka te radom lokalnih akcijskih grupa.

Otvoren je natječaj za poduzetnike u poljoprivredi, a prvi krediti bit će dodijeljeni početkom godine. "Kreditni potencijal je 20 milijuna kuna, s kamatnom stopom od dva posto, a ugovori s komercijalnim bankama su već dogovoreni", rekao je Mamula.

U 2016. očekuje se i usvajanje plana razvoja kvarnerskog turizma. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.