Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Vlada treba poduprijeti konsolidaciju 3. maja

10.02.2020.

13:42

Autor: Neva Funčić

Komadina i Petrc pred novinarima u Rijeci (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Komadina i Petrc pred novinarima u Rijeci (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina najavio je da će ovoga tjedna, vjerojatno u četvrtak, razgovarati s ministrima gospodarstva i financija Darkom Horvatom i Zdravkom Marićem na temu potpore gradnji polarnih kruzera u 3. maju. Brodogradilištu je, od prošlog tjedna, ponovno blokiran račun.

Računi 3. maja od prošlog su tjedna ponovno u blokadi zbog ovršnog postupka koji je pokrenuo jedan kooperanat iz Bosne i Hercegovine. Uprava pregovara o deblokadi brodogradilišta, a zastoj u radu komentirao je župan Zlatko Komadina, koji očekuje Vladinu potporu za ugovorene poslove.

Na novinarsko pitanje je odgovorio da je u stalnom kontaktu s upravom brodogradilišta te najavio za ovaj tjedan susret s ministrima gospodarstva i financija. Župan smatra da se Vlada treba angažirati oko poslovnog konsolidiranja 3. maja, a prilika za to su upravo ugovori u kojima se cijena jednog broda penje na 160 milijuna eura.

"Australski brodar najavio je gradnju serije od pet polarnih kruzera, a od Vlade ne očekujem klasična državna jamstva, već podjelu rizika", rekao je župan.

PGŽ za udruge civilnog društva izdvaja 15 milijuna kuna godišnje

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc istaknuo je kako je PGŽ u hrvatskom vrhu po izdvajanjima za udruge civilnog društva. Ima ih više od četiri tisuće, po jedna na 70 stanovnika županije, a za njihov je rad namijenjeno 15 milijuna kuna godišnje iz proračuna, rekao je Petrc te izvijestio o dvije najnovije raspodjele.

Za sufinanciranje aktivnosti braniteljskih i umirovljeničkih udruga raspodijeljeno je 450.000 kuna iz županijskog proračuna, a 530.000 kuna je namijenjeno za 83 programa 16 nacionalnih manjina.

Župan Komadina je izvijestio o nastavku financiranja nadstandardnih socijalnih programa. Naveo je primjer financiranja edukacije djelatnika domova za starije osobe kao i program radne terapije za štićenike kakva se u domovima socijalne skrbi, čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, kontinuirano provodi od 2002. godine. Za takve programe iz županijskog proračuna izdvojit će se u ovoj godini gotovo 300 tisuća kuna.

Za fizikalnu terapiju u Centru za rehabilitaciju Fortica te Domu za starije osobe "Marko A. Stuparić" Veli Lošinj osigurano je više od 93 tisuće kuna. Za rad logopeda i gerontodomaćica u Gorskom kotaru izdvojit će se 100 tisuća kuna, a za smještaj liječnika i sanitetski prijevoz u Psihijatrijskoj bolnici Rab, namijenjene su 342 tisuće kuna. 

Poslušajte izjave:

Komadina o 3. maju, pripremila Neva Funčić

Goran Petrc o županijskoj potpori udrugama, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.