Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Županija održava zdravstvene standarde, umjesto ulaganja u nadstandrad

30.01.2023.

14:54

Autor: Neva Funčić

Detalj mobilnog mamografa

Detalj mobilnog mamografa

Foto: Zoran Grizelj / Pixsell

U Primorsko-goransku županiju uskoro stiže mobilni mamograf, na specijalizaciju idu još dva liječnika hitne, četvrti palijativni tim će i ove godine biti mobilan, učenici-putnici imat će produženi boravak u školi, a grijanje u domovima za starije će biti uredno plaćeno, izvijestio je župan Zlatko Komadina na konferenciji za novinare u Rijeci.

PGŽ nabavlja mobilni mamografski uređaj, a postupak javne nabave proveden je zajedno s istarskom županijom kako bi postigli povoljniju cijenu. Vozilo s uređajem ići će pacijenticama, rekao je župan Zlatko Komadina


Stacionarni mamografski uređaji postoje u Rijeci, Opatiji, Crikvenici te u Gorskom kotaru i na većim otocima, no mobilni uređaj povećat će dostupnost preventivnih pregleda. Mobilni mamograf koštat će 330 tisuća eura, sam uređaj 200 tisuća, a ostatak je cijena vozila posebne namjene, čiju isporuku treba počekati, rekao je župan.


Županija će s 20 tisuća eura sufinancirati specijalizaciju još dva liječnika hitne medicine; 73 tisuće eura izdvaja za rad četvrtog mobilnog tima palijativne medicine; nešto više od 36 tisuća eura za dnevni boravak za učenike putnike u sedam goranskih te školama u Krku, Cresu i Novom Vinodolskom. 


Župan je izvijestio i da PGŽ pokriva poskupljenje energenata i porast plaća u domovima za starije osobe. Riječ je o 130 tisuća eura većim troškovima, za sad. 60 posto se odnosi na veće troškove za plaće koje ne pokriva državni proračun, a 40 posto iznosa na porast troškova energije.


Župan Komadina najavio je i skori sastanak s čelnicima zdravstvenih ustanova s područja PGŽ, kako bi dogovorili daljnje poteze prema povećanju liječničkih specijalizacija i zašpošljavanju mladih liječnika. Poslušajte:

Komadina: Županija održava zdravstvene standarde, umjesto ulaganja u nadstandrad

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.