Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komisija o delničkim stipendijama: Nije bilo pogodovanja ni sukoba interesa

30.11.2018.

11:22

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Komisija za dodjelu stipendija nadarenim učenicima i studentima Grada Delnica poslala je očitovanje vezano uz medijske natpise o pogodovanju pri dodjeli stipendija, o kojem je govorila primorsko-goranska Županijska organizacija Hrvatske stranke prava.

Komisija je jednoglasno odbacila bilo kakve medijske insinuacije da se prilikom dodjele stipendija nekome pogodovalo. "Bodovanje svih kandidata provedeno je sukladno Odluci o stipendiranju nadarenih učenika i studenata koju je Gradskog vijeća. Također su, sukladno Odluci i Natječaju, kandidature koje nisu udovoljile propisanim kriterijima odbijene, a nepotpune su odbačene. Članovi Komisije, koji su ujedno i roditelji kandidata za stipendiju, nisu sudjelovali u otvaranju ni bodovanju kandidatura svoje djece te se time smatra da su zadovoljili svim propisanim moralnim, pedagoškim, ljudskim i stručnim kvalitetama, kao i da nije bilo sukoba interesa prilikom provođenja bodovanja", stoji u očitovanju Komisije.

"Smatramo da bi do diskriminacije došlo upravo u slučaju da se određenoj djeci ne dozvoli kandidiranje za stipendije Grada Delnica iz razloga što su im roditelji članovi određenih komisija, odbora ili Gradskog vijeća Grada Delnica", piše u očitovanju u kojem članovi Komisije utvrđuju da se nikome nije pogodovalo te da nema elemenata kažnjivog djela. 

Stoga se Komisija protivi poništavanju natječaja i ponovnom raspisivanju istoga, obzirom bi se time, prema njihovm mišljenju, pogodovalo kandidatima koji su svojim nemarom predali nepotpunu dokumentaciju ili je uopće nisu predali. "Eventualna šteta mogla bi biti učinjena prema kandidatima koji su se prijavili na vrijeme, s potpunom dokumentacijom, zadovoljili propisane uvjete i time se našli na Rang listi stipendista za školsku godinu 2018./2019.", ističu.

Dodali su da su, zbog nedovoljnog broja prijava kandidata za socijalne stipendije te preraspodjelom novčanih sredstava, kandidati za stipendije za nadarene učenike i studente, kao i kandidati za sportske stipendije, koji su zadovoljili minimalne propisane kriterije, ostvarili pravo na stipendiranje Grada Delnica. Na bodovne liste i način bodovanja nije zaprimljena niti jedna žalba, osim žalbe izjavljene na nepotpunu dokumentaciju, ističu.

"Svojim medijskim istupom, Županijska organizacija Hrvatske stranke prava je, bez uvida u cijeli natječajni postupak, stala na stranu kandidatkinje koja je izuzeta iz bodovanja. Kandidatkinja nije zadovoljila propisanim uvjetima natječaja ne predavši potpunu dokumentaciju", zaključili su članovi Komisije u svom priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.