Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kompjuterska igra kao obiteljski proizvod: Colby je novi riječki junak

08.11.2017.

13:58

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obiteljski posao za 21. stoljeće - jedna od mogućih varijanti je autorski tim koji smišlja kompjuterske igre. Colbya su smislila tri brata Šimac. Tijekom posljednje dvije godine razvijali su ideju. Taj put nije uvijek bio lak, ali sad već traže i nove suradnike.

Jedna crta i jedan kružić, to je bila prva shema nacrtana na - papiru. Već idućeg dana od crte i kružića nastao je prvi kompjuterski kod, a onda su slijedili grafičko oblikovanje, pokretanje, smišljanje prepreka, nagrada, oblikovanje svjetova, kreiranje animacija i zvukova. 

Zvuči jedonstavno, ali riječ je o poslu koji je trajao dvije godine. I još traje, jer će Colby uskoro nuditi i mogućnost da ga odjenete u božićno ruho. Pri tom nije sve bilo jednostavno, ni ružičasto. (Uglavnom je plavo.) Kad bi zapeo jedan, uskakala su druga dvojica - autorski SharkTeam: Bruno, Niko i Paulo Šimac. A programiranje, i sve drugo što im je trebalo, učili su usput.

Ako volite arcade igre, fanovi ste Subway Surfersa, Hungry Shark Evolution, voljet ćete i njihova Colbya koji je dostupan u Google Play Store i App Store. Trenutno se mogu pohvaliti s dvadesetak dobrih recenzija. Igru su namijenili svim uzrastima igrača, svima koji se uz ekran žele zabaviti, opustiti, odmoriti od akcijskih, strateških, "pucačkih" igrica. 

Colby već živi neko vrijeme, a njegovi autori razmišljaju i o novim projektima, u kojima će trebati i nove suradnike. SharkTeam možete upoznati na njihovoj web stranici, na društvenim mrežama, a možda kao inspiracija nekog vašeg sličnog poduhvata bude razgovor u kojem Paulo o timu i njihovu prvom junaku govori ovako:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.