Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kompjutorska animacija poznatog crtića iz 1994. godine

28.07.2019.

10:02

Autor: Blanka Uzelac

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Iz studija Disney ove nam je godine na veliki ekran stigla kompjutorski animirana pustolovina, temeljena na originalnom crtanom filmu iz 1994.godine. Ljubitelji crtića koji se sjećaju originala, ili su ga tek nedavno pogledali, nesumnjivo uspoređuju ova dva postignuća.

Doista ne može se reći da je novi film "Lion king" podbacio, ali niti da je puno kvalitetniji od onog snimljenog prije 24 godine. Zanimljivo je utoliko što je korištena kompjutorska animacija, pa gledatelj dobiva dojam kao da su životinje realne.

Uspjeh filma „Knjiga o džungli“ iz 2016. potaknuo je tvorce u Walt Disneyu studiju da se opet okušaju u novim tehnologijama, koristeći se još jednom, opće poznatom i popularnom pričom. Ovoga puta o laviću Simbi, njegovom ocu Mufasi i okrutnom stricu Scaru, Kralj lavova ušao je u srce ne samo djece, već i njihovih roditelja, naime, rijetko je tko ostao ravnodušan kad je stradao Mufasa, plakali su i oni najtvrdokorniji. No, ako izuzmemo tu tragičnu scenu te još pokoju dramatičnu, film je prepun duhovitih dijaloga i simpatičnih trenutaka. Nova ekranizacija skoro pa vjerno prati original, iako se mora priznati da  neke scene iz originalnog crtića nedostaju. 

Glazbu je ponovo skladao maestro Hans Zimmer, ovoga puta u suradnji s Pharrellom Williamsom, a opet se može čuti  i pjesma „Circle of life“ Eltona Johna, iako je Elton za potrebe novog filma skladao i novu pjesmu pod nazivom „Never to late“. Podatak koji je među širom publikom najpoznatiji jest taj, da je glas Nali, Simbinoj prijateljici, posudila popularna pjevačica Beyonce, koja naravno u filmu i pjeva. 

No, popularniji glas od Beyoncenog definitivno ima James Earl Jones, glumac koji je u svojoj 88.moj godini života, opet odlučio glas posuditi Mufasi. Mislim da ne treba posebno napominjati kako je Earl Jones, osim što je poznat glumac, glas posudio vjerojatno najpoznatijem liku u filmskoj umjetnosti, Darthu Vaderu.

U svakom slučaju, Lion king iz ove godine puni hrvatska kina, a sinkroniziranu verziju prepuštamo mlađoj generaciji.

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.