Hrvatski radio

Radio Rijeka

Konferencija "Znanost, a ne predrasude": stav za budući razvoj?!

04.07.2018.

15:00

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Sveučilište u Rijeci osnovalo je Međunarodni znanstveni savjet, po uzoru na slične savjete nekih inozemnih sveučilišta. Članove savjeta okupit će, prvi put uživo u Rijeci, konferencija "Science first - znanost, a ne predrasude".

Tijekom prijepodnevnog programa znanstvena postignuća će predstaviti: Igor Mezić (Kalifornija), Nenad Miščević (Maribor i Budimpešta), Aleksandra Kanjuo Mrčela (Ljubljana), Winfried Pickl (Beč), Dražen Prelec (MIT) i Igor Žutić (Buffalo). Na poslijepodnevnoj raspravi za okruglim stolom putem interneta uključit će se i oni koji neće moći biti u Rijeci, primjerice Ivan Đikić.

Konferencija "Science first - znanost, a ne predrasude" bit će održana u petak, 6. srpnja, u prostoru restorana Akavarij, na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Program će se odvijati u dva dijela: od 10:30 do 13 te od 16 do 18 sati. 

Uvodničar okruglog stola bit će Borislav Jokić koji će predstaviti istraživanje što ga je sa Zrinkom Ristić Dedić proveo u okviru Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a realni sektor predstavljat će predsjednik Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka Boris Popović.

Rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija ističe da će to biti prigoda da zainteresirana javnost upozna članove savjeta, a tema je izabrana tako da bi naglasili važnost znanosti te istaknuli opasnosti od pseudoznanosti, stereotipa i predrasuda koji se pojavljuju i u znanstvenom području. 

Organizatorima je važan odaziv zainteresiranih građana jer žele čuti i njihov glas, žele da usporede informacije o aktualnom stanju znanosti u Hrvatskoj s inozemnim iskustvima članova savjeta. A rezultat otvorenog dijaloga trebao bi biti stav koje će Sveučilište u Rijeci zauzeti za budući razvoj, ali i kao poruku široj, pa i široj akademskoj zajednici, istaknula je rektorica. 

Bit nije u tome da se ističu samo negativnosti. Štoviše, na riječkom sveučilištu žele zaokret u odnosu na stalne kritike prema konstruktivnim porukama o važnosti znanosti koja nije važna samo nekim ljudima koji se njome bave, nego je uistinu važna kao opće dobro, zaključila je Prijić Samaržija. 

Nastavak razgovora s članovima Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci o budućnosti znanosti slijedi već 23. srpnja. Poslušajte kako o ciljevima konferencije govori Prijić Samaržija:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.