Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kongres fiziologa na Trsatu

13.09.2013.

18:22

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Fiziologija je kraljica medicine i baza svih medicinskih znanosti, a fiziolozi iz čitavog svijeta okupili su se na regionalnom kongresu fizioloških društava na riječkome Građevinskom fakultetu

Zavod za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju jedan je od zavoda Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci s najbogatiji stručnim i financijskim odnosima s inozemstvom, stoga nije čudno da su domaćini prvoga regionalnog kongresa fizioloških društava, što je danas počeo na Građevinskom fakultetu u Kampusu na Trsatu. 

Mogu li nas virusi naučiti kako da izazovemo bolji imunološki odgovor; nanotehnologija na sučelju stanične fiziologije; mikročestice u dijabetesu te lekcije koje treba naučiti iz nekih starih znanstvenih radova - to su neke od tema o kojima će iduća tri dana raspravljati fiziolozi iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Srbije, Italije, Njemačke, Danske, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.

Ako vam se teme čine prilično raznorodne, niste pogriješili. Rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin tumači: Prodorom molekularne biologije, koji se događao u protekla tri desetljeća, nekako je fiziologija došla u drugi plan. U međuvremenu se nagomilala ogromna količina znanja, podataka koji su fragmentirani i sad to netko treba objediniti. A upravo to radi fiziologija. Ovaj skup ima cilj ponovo okupiti i ojačati fiziološka istraživanja i fiziološki pristup Hrvatskoj. Da se svi skupa povežemo s kolegama iz regije i da probamo osmisliti pokoji veći projekt koji bismo kandidirali prema EU. Naravno, time bismo pomogli našim sveučilištima i razvoju naše medicine.

Fiziologija je kraljica medicine, baza svih medicinskih znanosti, podsjetili smo se danas. Jedan od prva četiri nobelovca bio je fiziolog, a već tri desetljeća nema ih među dobitnicima te nagrade. Susreti poput ovoga današnjeg, mogli bi to promijeniti. Prvi regionalni susret ujedno je i treći susret hrvatskih fiziologa, pa ih uz riječki zavod organizira Hrvatsko društvo fiziologa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.