Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kongres kao prilika za uključivanje na vrijedno tržište halal kvalitete

09.02.2016.

12:43

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove se godine obilježava sto godina od institucionalnog priznanja Islama u Republici Hrvatskoj. Tim povodom će u studenom, u Opatiji, biti održan World halal Day Croatia 2016. - prvi međunarodni halal kongres u Hrvatskoj.

Cilj manifestacije je razmjena iskustava te predstavljanje Hrvatske kao destinacije uspješne primjene modela halal norme u Europi i svijetu.

U svijetu se vrijednost halal tržišta procjenjuje na 1,8 trilijuna američkih dolara.

Centar za certificiranje halal kvalitete, kao jedna od institucija Islamske zajednice u Hrvatskoj, prvi međunarodni halal kongres organizira u suradnji sa United World Halal Development organizacijom iz Singapura.

World Halal Day Croatia 2016 bit će održan od 2. do 4. studenog, a okupit će svjetske predstavnike vodećih svjetskih halal ustanova, proizvođača, pružatelja usluga, kupaca i distributera, akademske i istraživačke zajednice, veleposlanstava, državnih ustanova te predstavnike drugih domaćih i inozemnih ustanova.

Bit će posvećen halal tržištu, turizmu i prehrani te islamskom bankarstvu i financijama koje će prvi put biti predstavljeno u Hrvatskoj. Sudjelovanje su do sada potvrdili predstavnici iz Turske, Singapura, Indije, Malezije, Kine, Južne Koreje, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Mauricijusa.

Poslušajte što smo zabilježili u Opatiji:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.