Hrvatski radio

Radio Rijeka

Konstituirana Skupština PGŽ - Erik Fabijanić ponovno predsjednik!

13.07.2017.

10:30

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Erik Fabijanić iz SDP-a izabran je za predsjednika Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. Za njegovo imenovanje glasovalo je 24 od ukupno 46 vijećnika. Za drugoga predloženog kandidata, Marija Alempijevića iz Akcije mladih, glasovao je 21 vijećnik.

Na početak današnje sjednice nije došao IDS-ov Kristijan Dražul. U međuvremenu se javio telefono, rekao da je na putu i ispričao se što je zaboravio na početak sjednice. Ostali vijećnici nisu ga čekali, a kasnije se pokazalo da njegov glas nije bio presudan.

Većinom od 24 glasa za predsjednika Županijske skupštine PGŽ izabran je SDP-ov Erik Fabijanić. Uz vijećnike SDP-ove koalicije, za njega su glasovali vijećnici Akcije mladih, pa tako nedolazak IDS-ovog Kristijana Dražula nije bio presudan za ovaj izbor.

Drugom pokušaju konstituiranja Županijske skupštine tako je prisustvovalo 45 od 46 vijećnika, a prvi prijedlog Akcije mladih da predsjednik Skupštine bude Mario Alempijević nije dobio potrebnu većinu. Za njega je bio samo 21 vijećnik, a upravo su vijećnici Akcije mladih, Alempijević i Vjekoslav Rubeša, bili suzdržani.

Sjednica je nastavljena izborom potpredsjednika. Izabrani su HDZ-ova Marija Dujmović-Pavan i PGS-ov Robert Maršanić. Radna tijela bit će izabrana idućeg tjedna, a 27. srpnja će se na prvoj radnoj sjednici odlučiti o rebalansu proračuna.

Poslušajte kako Mario Alempijević tumači to što nije glasovao za samoga sebe kao predsjednika Skupštine te kako razvoj događaja komentiraju Dinko Beaković iz HDZ-a, novi stari predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić te župan Zlatko Komadina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.