Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kontroverze o cijepljenju: puno priče, malo odgovora!

03.04.2018.

17:39

Autor: Matea Krmpotić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Prošloga tjedna u riječkoj Sveučilišnoj knjižnici održan je okrugli stol na kojem se govorilo i raspravljalo o aktualnoj temi – cijepljenju i kontroverzama. Predavanje je okupilo nekoliko stručnjaka, koji su iz medicinske, ali i etičke perspektive razgovarali o toj temi.

Za okruglim stolom bili su dr. Pero Lučin, dr. Vladimir Mićović i dr. Elvio Baccarini, a bilo je riječi o tome koje su nuspojave veće – one od cijepljenja ili necijepljenja, je li cijepljenje stvar izbora i zašto nije, te tko koga zdravstveno ugrožava.

"U Republici Hrvatskoj cijepljenje nije pravo izbora jer postoji zakonska obaveza, ali ona nije isključiva. To je nešto što treba biti iskomunicirano na pravi način - i rizike, ali i dobre strane, i na taj način pristupiti roditeljima, razgovarati s njima", rekao je naš sugovornik dr. Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo.

"Antivakcionalni pokreti su vrlo snažni i oni imaju svoje argumente - njih treba razumjeti. Međutim, ima činjenica koje idu u prilog objema stranama. Taj prostor između dvije strane treba dobro rasvijetliti, ne treba ni na što nikoga prisiljavati, ali najvažnije je znanje, iskustvo, kvalitetni podaci te pouzdane informacije", govori Mićović.

"Nuspojave necijepljenja puno su veće nego nuspojave cijepljenja. Komplikacije su izuzetno opasne i mogu biti vrlo teške", odgovara Mićović na temu nuspojava (ne)cijepljenja.

A što liječnici kažu kad ih se pita o farmaceutskoj industriji? Bori li se jedna od najjačih industrija za svoj profit kada je riječ o cijepljenju i zdravlju djece? Rade li detaljne provjere i istraživanja prije odobrenja nekoga cjepiva? "Naravno da mogućnost postoji, mi živimo u globalnom svijetu u kojem svi trče za profitom. Ali ovo se održava iz državnoga budžeta - mora proći rigoroznu kontrolu i ne mogu se svi baviti tom proizvodnjom. Moraju biti strogo konrtolirani; to je sve propisano. Vrlo je mali broj kompanija koje mogu zadovoljiti takve kriterije. Ali da je bilo problema, bilo je. Ljudi i u tom poslu pokušaju nešto zaraditi, ali takvo što nije prisutno samo u tom segmentu farmaceutske industrije", zaključuje Mićović.

"Djeca koja se ne cijepe, a pohađaju vrtiće ili druge zajednice, predstavljaju određenu opasnost za djecu koja ne mogu biti cijepljena iz nekog zdravstvenoga razloga. Djeca koja nisu cijepljena, a mogu biti i imaju tu privilegiju, zdravstveno ugrožavaju djecu koja iz nekog razloga nisu i ne mogu biti cijepljena", objašnjava Mićović.

Tema cijepljenja vrlo je aktualna i vruća. Međutim, za odgovore na pitanja o toj temi trebali su, uz navedene, okruglom stolu prisustvovati i roditelji koji su doživljavali ili doživljavaju nuspojave (ne)cijepljenja svoje djece, a takvih ima. Rečeno je mnogo toga, no odgovori na neka pitanja ostali su još uvijek vrlo nejasni.

Poslušajte zanimljivi razgovor koji je s dr. Vladimirom Mićovićem vodila Matea Krmpotić:

Galerija
Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Matea Krmpotić / Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.