Hrvatski radio

Radio Rijeka

Konvencija za bolje uvjete rada pomoraca

19.08.2013.

14:35

Autor: Larissa Smokvina / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sutra na snagu stupa Konvencija o radu pomoraca 2006. U Sindikatu pomoraca Hrvatske vjeruju da će imati dovoljno potpore da poboljša život i radne uvjete pomoraca širom svijeta.

SPH pozdravlja stupanje na snagu nove međunarodne konvencije, rekao je predsjednik Sindikata Predrag Brazzoduro. Konvencija propisuje set minimalnih prava pomoraca, a sadržava i standarde dosadašnjih konvencija i preporuka, kako bi se osigurali prihvatljivi uvjeti njihova rada i života.

Među ostalim, ovaj dokument uključuje obvezu brodara da poštuje ugovore i plaće pomoraca, broj radnih sati, zaštitu zdravlja i sigurnosti te poštivanje postojećih pomorskih standarda Međunarodne organizacije rada (ILO). U Sindikatu pomoraca Hrvatske vjeruje da će konvencija imati dovoljno potpore da poboljša život i radne uvjete pomoraca, kako na brodu tako i na kopnu - u lukama ticanja.

Konvencija o radu pomoraca 2006 usvojena je u veljači 2006. godine na sjednici ILO-a. Sudjelovale su 104 delegacije država članica, a prema svojem VIII. članku, dokument stupa na snagu 12 mjeseci nakon što je ratificira 30 država članica s 33 posto svjetske tonaže.

Prema Brazzodurovim riječima, ovom konvencijom trebale bi se izbjeći loše situacije u pomorstvu, kao što se nedavno dogodilo u Kraljevici s brodom Padna, na kojem su pomorci mjesecima bez plaće, a bili su ostali i bez hrane. Bit će obvezujuća i za državnu administraciju, koja se mora značajnije i kvalitetnije uključiti u život pomoraca.

Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.