Hrvatski radio

Radio Rijeka

Konzervatori zaustavili obnovu Trga rezolucije, ubrzo radovi u Krešimirovoj

28.02.2019.

14:06

Autor: Josip Krmpotić

Nove gužve na pomolu - kad krenu radovi u Krešimirovoj (Foto ilustracija: Pixsell)

Nove gužve na pomolu - kad krenu radovi u Krešimirovoj (Foto ilustracija: Pixsell)

Foto: - / -

Trg Riječke rezolucije neće tako brzo postati brzo pješačka zona, konzervatori su zasad sve zaustavili. Novaca za obnovu Lopače nema, a za obnovu je potrebno oko 3,5 milijuna kuna. S druge strane sudbina 3. maja, radovi u Krešimirovoj i Adamićevoj - teme su sa sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Sudbu 3. maja ne mogu predvidjeti valjda više ni vidovnjaci. Gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da je Grad brodogradilištu svoje oprostio, no sve ostalo vrlo je jasno: ako do 12. ožujka račun ne bude deblokiran, ako ne bude 12 milijuna kuna za plaće i ako ne pomogne i država, sve je izvjesno."Jedino što mogu reći je da se nadam da će se stečaj izbjeći, ali isto tako se nadam da će, ako do stečaja dođe, to biti stečaj s preustrojem, nikako stečaj s likvidacijom", rekao je Obersnel.

A izvjesni su i radovi - u Adamićevoj neće krenuti prije 2021., no Krešimirova je pak - a veliko je ulaganje u pitanju, sveukupno oko 35 milijuna kuna - brzo na redu. "Radovi u Krešimirovoj bi mogli početi negdje za dvadesetak dana, opsežni su i zahtijevat će preregulaciju prometa. Po prometnom rješenju, neće trebati zatvarati Krešimirovu, ali će sigurno promet biti otežan jer će se odvijati vjerojatno u dva traka", kaže gradonačelnik.

Dosta je pomutnje oko ploča na ulazu u grad ili pak na trgovima i ulicama. Gradonačelnik je opetovano pojasnio da je riječ o višejezičnosti, o priči koja svjedoči o povijesti, bila ona na talijanskome, mađarskome, njemačkome ili hrvatskome jeziku. Slična razina nevolja i nepovjerenja okrenuta je i prema 2020. EPK godini. Dobar dio vijećnika drži da je pod kulturom i oko nje dosta prijevara građana.

I za kraj - malo o stezi ili disciplini, a možda i o uljuđenom ponašanju. Vijećnik Hrvoje Burić lani u prosincu zaradio je stegovnu mjeru zabrane nazočnosti na dvije sjednice Gradskog vijeća. U današnjoj kratkoj seansi mjera mu je potvrđena, a on je svoje zadovoljstvo trenutnim odnosom snaga izrazio poslovicom: "Možete što hoćete, ali nećete dokle hoćete!" Javlja Josip Krmpotić:

Gradsko vijeće, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.