Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Korak po korak": U uvjetima pandemije djeci treba pomoći i online!

15.10.2020.

12:56

Autor: Neva Funčić

Foto: "Korak po korak"

Foto: "Korak po korak"

Foto: - / -

U riječkom hotelu Bonavia održava se dvodnevna konferencija o zaštiti djece od nasilja. Cilj skupa u organizaciji Udruge roditelja „Korak po korak" je integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjilo verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje djece i mladih u uvjetima pandemije.

Nastojimo djecu podučiti kako prepoznati situaciju koja je opasna za njih i kako potražiti pomoć, a sada nam je zadatak prilagoditi program prevencije nasilja online uvjetima, istaknula je Silvija Stanić, direktorica Udruge roditelja "Korak po korak". Cilj konferencije je izrada plana provedbe CAP-Child Assault Prevention programa prevencije u ovoj školskoj godini te prilagodba provedbe plana u uvjetima pandemije COVID-19. CAP program svake godine obuhvati oko šest tisuća djece kroz rad CAP pomagača, volontera posvećenih odgoju i obrazovanju djece.

Na taj je način od početka provedbe programa u Hrvatskoj uključeno 113.000 djece i mladih, preko 70.000 roditelja i 23.000 odgojno obrazovnih djelatnika u vrtićima i školama u svih 20 županija RH i Gradu Zagrebu. Organizator konferencije je Udruga roditelja „Korak po korak", koja obilježava 20 godina provedbe CAP programa u osnovnim školama Grada Rijeke.

Program Međunarodnog centra za prevenciju napada (The International Center for Assault Prevention - ICAP, New Jersey, SAD) u Republici Hrvatskoj od 2000. godine provodi regionalni trening-centar, Udruga roditelja „Korak po korak". Program je 2009. godine verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje. Na otvorenju skupa u Rijeci govorili su Marija Japundža Broznić, savjetnica za programe Grada Rijeke, Ivone Šabarić Rubeša, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Silvija Stanić, Izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak" i Dijana Toljanić, koordinatorica CAP programa za Grad Rijeku.

CAP program jedan je od malobrojnih programa prevencije nasilja, osobito seksualnog, nad djecom u Republici Hrvatskoj. Nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja. Poslušajte izjavu:

Silvija Stanić: djeci moramo pomoći i online, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.