Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koristite li sigurnosni pojas? Policija pojačano nadzire vozače i putnike

16.03.2017.

10:54

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sigurnosni pojas, kao i oprema za prijevoz djece u vozilima, među najvažnijim su elementima sigurnosti vozača i putnika u vozilima - tzv. pasivna sigurnost. U zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, policija od 13. do 19. ožujka provodi pojačan nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

Akcija pojačanoga nadzora korištenja pojasa održana je i u Primorsko-goranskoj županiji u srijedu 15. ožujka između 7 i 11 sati. Zabilježeno je ukupno 89 prekršaja nekorištenja pojasa: u 59 slučajeva vezani nisu bili vozači i suvozači, a 30 prekršaja odnosi se na nekorištenje pojasa na stražnjim sjedalima. Sigurnosnim pojasom nije bilo vezano 59 odraslih osoba i 30 djece, izvijestila je PU primorsko-goranska. 

Takvim akcijama policija želi vozače osvijestiti o važnosti obaveznoga korištenja pojasa i uputiti ih da i putnike u vozilu upozore na nužnost vezivanja. Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske od 2011. do 2020. postavljen je cilj da 98 posto vozača i putnika u vozilima koristi sigurnosni pojas. 

Uz pojas, i pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je za sigurnost djece u vozilima. Analize pokazuju da djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe. Tako je policija jučer bila i blizu vrtića, nadzirući prijevoz djece u automobilima. Korištenje sigurnosnoga pojasa pojačano će kontrolirati do kraja ovoga tjedna. 

Tijekom jučerašnjega dana policija je na cestama naše županije uočila i sankcionirala i niz drugih prekršaja. Presretač je na Krku prijepodne zaustavio 59-godišnjaka za upravljačem Škode bez položenoga vozačkog ispita i s 1,54 promila alkohola u krvi. Alkoholizirana je bila i 49-godišnja državljanka Srbije, koju je policija iz prometa isključila noćas kod Crikvenice. "Napuhala" je 0,98 promila.

Dva prekršaja zabilježena su i na Lošinju. Zaustavljen je 20-godišnjak koji je automobilom upravljao iako mu je oduzeta vozačka dozvola. U tehnički neispravnom osobnom vozilu zatečen je 61-godišnji vozač, koji je kasnije i vrijeđao policijske službenike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.