Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kornati u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju!

15.01.2022.

10:00

Autor: Hina

Kornati- filmski raj

Kornati- filmski raj

Foto: - / film Murina

Nacionalni park Kornati ušao je s filmom "Murina" Antonete Alamat Kusijanović u finale izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju, a glasati za Kornate možete do 31. siječnja putem službene stranice Europske mreže filmskih komisija (EUFCN).

Nakon odluke stručnog žirija o pet finalista, o izboru pobjednika odlučuju isključivo glasovi publike, a svi sudionici glasanja ulaze u bubanj te će jedan sretni dobitnik osvojiti putovanje na pobjedničku lokaciju, izvijestio je HAVC.


Nagrađivani film na Kornatima se snimao od 28. rujna do 5. listopada 2019. godine. Producent Danijel Pek kaže kako scena koju su tamo snimili počinje kao ugodna plovidba na rajski otok, a završava dubokim sukobima glavnih protagonista.

Kornati su bili naš prvi izbor za tu scenu upravo zbog ljepote i opustošenosti snažnog kontrasta beskrajnog plavetnila mora i golog kamena na suncu. Kornati su bili jedna od rijetkih opcija koja je to mogla ponuditi, a kada su shvatili da mogu uključiti i spomenik palim vatrogascima Nikole Bašića u priču i da bi to mogla biti prijelomna točka za emocionalno stanje naših likova, to je bilo to.

producent Danijel Pek

Glavne uloge u filmu Murina, nagrađenom Zlatnom kamerom u Cannesu prošle godine, imaju Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis. Gracija Filipović je za ulogu Julije uvrštena u program European Shootong Stars koji svake godine za vrijeme Berlinalea predstavlja deset najvećih glumačkih nada europske kinematografije.


Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

scena iz filma Murina

scena iz filma Murina

Foto: - / film Murina

Kornati se u finalu natječu s još 4 fantastične europske filmske lokacije:


  • Berlin za seriju Damin gambit – Filmska komisija Berlin Brandenburg Film Commission (Njemačka)
  • Dvorac Cahir za film Zeleni vitez – Screen Ireland (Irska)
  • Málaga za seriju Kruna (4. sezona) – Filmska komisija Andalucía (Španjolska)
  • Stadlandet za film Dina – Filmska komisija Western Norway (Norveška)Glasati za Kornate možete ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.