Hrvatski radio

Radio Rijeka

Korona: devet novih pacijenata hospitalizirano u Rijeci, čekamo rezultate

25.02.2020.

11:13

Autor: Neva Funčić

Prva linija obrane od zaraze: zaštitne maske i pranje ruku (Foto: Duško Jaramaz / Pixsell)

Prva linija obrane od zaraze: zaštitne maske i pranje ruku (Foto: Duško Jaramaz / Pixsell)

Foto: - / -

U Rijeci je noćas hospitalizirano devet novih pacijenata s mogućom zarazom koronavirusom. Svi hospitalizirani radili su u tvornici u Italiji, potvrdila je Đulija Malatestinić, pročelnica za zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Za sada nije potvrđen ni jedan slučaj zaraze u Hrvatskoj, ali podignut je stupanj pripravnosti, a na granicama na ulasku u Hrvatsku se obavlja pregled i epidemilološka anketa. Ako građani dolaze sa sumnjivih područja, dužni su tijekom dva tjedna pratiti svoje zdravstveno stanje i svakodnevno se javljati epidemiologu.

U ponedjeljak se sastao i krizni zdravstveni stožer Primorsko-goranske županije te dogovorio preventivne mjere postupanja u slučaju pojave korona virusa. 

Svi dionici zdravstvenog sustava koji su uključeni u proces detekcije, epidemiološke provjere te mogućeg zdravstvenog nadzora, po potrebi i liječenja, upoznati su s tijekom postupanja. Osim zdravstvenih službi uključene su sve relevantne službe Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova, Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije i Društvo Crvenog križa PGŽ.

Poslušajte što građanima koji imaju nejasne respiratorne tegobe ili sumnjaju da su bili u kontaktu s osobom koja je mogla biti izložena zarazi, poručuje doktorica Malatestinić, a poslušajte i podnevno izvješće Neve Funčić, a poslušajte i izjavu ravnatelja riječkog KBC-a Davora Štimca:

Malatestinić: kako postupiti?; pripremila Neva Funčić

Davor Štimac o situaciji u riječkom KBC-u, pripremio HRT

O korona virusu u Rijeci do podneva, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.