Hrvatski radio

Radio Rijeka

Korona-kriza: prihodi Grada Rijeke manji 150 do 200 milijuna kuna

21.05.2020.

12:25

Autor: Lea Domijan Fišter, Nina Deranja

Dok po Korzu šeću samo golubovi, proračun se ne puni (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Dok po Korzu šeću samo golubovi, proračun se ne puni (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Ove godine neće biti viška proračunskih prihoda kao prošle, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u emisiji Grad i Vi, dragi Vi te dodao da će prihodi zbog korona-krize biti smanjeni za čak 150 do 200 milijuna kuna!

Iduća sjednica riječkog Gradskog vijeća bit će održana 27. svibnja u Sportskoj dvorani Zamet jer taj prostor zadovoljava preporučene mjere zdravstvene zaštite, najavljeno je na kolegiju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. U prijedlogu godišnjeg izvještaja o proračunu za prošlu godinu, Obersnel je izvjestio da je 2019. obilježio značajan investicijski ciklus, uglavnom europskog novca. Prihodi iznose 952,9 milijuna kuna, a rashodi 889,2 milijuna kuna. Dobrom rezultatu pridonijeli su sporazum o zamjeni nekretnina s Republikom Hrvatskom u iznosu od 49,2 milijuna kuna i uplata 12 milijuna Ministarstva kulture za sufinaciranje EPK, a BDP je dvadeset drugi kvartal za redom rastao za 2,9 posto.

To je razlog za ozbiljne rezove koji predstoje, a rebalans proračuna će biti donesen u srpnju. Projekti sufinancirani od Eurospke unije kao i socijalni porgrami neće doći u pitanje, ponovio je gradonačelnik Vojko Obersnel kao i to da EPK nije najveća žrtva razdoblja pandemije.

Programi će se odvijati, ali u manjem opsegu nego što je planirano. Od ukupno 20 milijuna kuna, dio novca je potrošen, a dio će se potrošiti u predstojećem razdoblju.

Gradonačelnik Obersnel je najavio da će u petak s ministrom Olegom Butkovićem potpisati ugovor o petogodišnjoj koncesiji za zgradu Exportdrva na Delti. U toj će se zgradi realizirati još brojni programi prijestolnice kulture, a zajedno s irskim Galweyem uputit će prijedlog Europskoj komisiji da im odobre produljenje projekta do sredine 2021. godine.

Gradonačelnik se osvrnuo i na predložene kandidate za nagrade i priznanja Grada Rijeke što će im biti uručene za blagdan svetog Vida. Na današnjem je kolegiju prihvatio prijedlog povjerenstva da godišnje nagrade Grada Rijeke dobiju: Dean Lalić, Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka, Edi KučanNikola Petković, Kuglaški klub Mlaka i Robert Funčić. Zlatne plakete Grb grada Rijeke dobit će: Livio TončinićBruno Paladin, Gradsko društvo Crvenog križa, posmrtno Nada Bodiroga VukobratHajrudin efendija MujkanovićŽeljka i Boris Rogić te Judo klub Rijeka.

Također je izrazio zadovoljstvo što je za nagradu za životno djelo predložen umirovljeni profesor riječkoga Medicinskog fakulteta, povjesničar medicine i aktivist Crvenoga križa Anton Škrobonja.

Odgovarajući na pitanja, rekao je da nema nikakve prepreke da sva djeca koja su već upisana u vrtić, u ponedjeljak ponovo dođu u svoju predškolsku ustanovu, bez obzira na to je li im trenutno zaposlen samo jedan ili oba roditelja, iako je prethodno na web stranici Grada Rijeke odnosno Dječjeg vrtića Rijeka pisalo da moraju oba roditelja raditi. Poslušajte više:

Grad i Vi, dragi Vi: Vojko Obersnel - gdje rezati proračun?, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.