Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koronavirus u PGŽ: 125 novooboljelih; pojačanja za riječki KBC

23.11.2020.

10:10

Autor: Tatjana Sandalj, Neva Funčić

Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Foto: - / -

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije javio je u ponedjeljak o 125 novozaraženih koronavirusom nakon što je laboratorij obradio 503 uzorka. 134 osobe su ozdravile, pa je broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti 2.133 osobe.

Ravnateljstvo Kliničkog bolničkog centra u Rijeci priopćilo je da se, tijekom protekla 24 sata, u riječkoj bolnici na liječenju nalazilo 105 COVID-19 bolesnika. U respiracijskom centru smješteno je 16 bolesnika, a njih 13 treba pomoć respiratora.
 

U protekla 24 sata zabilježena su 1.973 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Hrvatskoj u ponedjeljak 19.275. Među njima je 2.060 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratorima 235 pacijenata.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježena 105.691 osoba zaražena novim koronavirusom. 85.018 osoba se oporavilo, od toga 2.638 u protekla 24 sata. U istom razdoblju preminulo je 45 osoba, dosad 1.398 osoba. Do danas su ukupno testirane 683.104 osobe, od toga 6.139 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 40.083 osobe.

 

Voditelj epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević izvijestio je da najviše novih slučajeva zaraze i dalje ima u gradu Rijeci i okolici, zatim na liburnijskom i crikveničko-vinodolskom području. Rekao je da ohrabruje što nema rasta oboljelih među starijom populacijom, udio osoba iznad 65 godina među novim slučajevima je 13 posto. Nema značajnijeg rasta oboljelih među školskom i studentskom populacijom, no trenutno su čak 84 razredna odjeljenja u izolaciji.

Višednevni rast novih slučajeva zaraze doveo je i do povećanog broja hospitaliziranih. Kako je izvijestila zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka Vladimira Vuletić, od nedjelje je zaprimljeno novih osam COVID pozitivnih bolesnika.

Otvara se Odjel fizikalne terapije s 22 nova kreveta, a u pripremi je još sto dodatnih postelja. U pomoć medicinskom osoblju riječkog KBC-a stižu i timovi iz opatijske i crikveničke Thallasotherapije kao i tim anesteziologa iz lovranske bolnice, koji će pomoći pri operacijama onkoloških pacijenata, izvijestila je Vuletić te dodala da riječka bolnica za sada dobro balansira između potreba COVID pacijenata i drugih akutnih pacijenata.

Poslušajte izjave:

Rončević: ne raste zaraženi broj učenika, ali je više razreda u samoizolaciji; pripremila Neva Funčić

Vuletić: riječki KBC dobro balansira između kovida i drugih akutnih pacijenata; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.