Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koronavirus u PGŽ: 198 novozaraženih; udio starijih je stabilan

06.11.2020.

09:54

Autor: Tatjana Sandalj, Josip Krmpotić

Foto: Marko Dimić / Pixsell

Foto: Marko Dimić / Pixsell

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji je u protekla 24 sata zabilježeno 198 novozaraženih koronavirusom, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite. Ozdravilo je 47 osoba, pa su aktivna 1.552 slučaja COVID-19 oboljelih.

Testirane su 662 osobe, a udio starijih osoba u ukupnom broju zaraženih je stabilan i u petak je 16 posto, što znači da nema značajnijeg porasta udjela zaraženih među osobama starije životne dobi u PGŽ.

Među zaraženima 16 posto je ljudi starije životne dobi, a svega šest posto mladih do 18 godina. U samoizolaciji su 52 razreda ili nešto više od 1.300 učenika, no potrebe za prelazak nastave u online oblik zasad nema. Proširili smo i kapacitete u Domovima za starije osobe, rekao je vodeći epidemiolog županijskog NZZJZ Dobrica Rončević.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović potvrdio je da je u petak samo jedan novozaraženi korisnik iz doma za starije osobe u Voloskom, što znači da je među oboljelima sada 38 osoba iz domova za starije i nemoćne. Testirano je više od dvije trećine korisnika doma u Voloskom, naglasio je Mićović. 

Iz riječkog KBC-a priopćili su u petak da se tijekom protekla 24 sata u bolnici na liječenju nalazi 62 COVID pozitivnih pacijenata. Na Klinici za infektivne bolesti smještena su 22 bolesnika, a na drugom odjelu infektivne klinike, u zgradi Klinike za otorinolaringologiju je 15 pacijenata.

Na lokalitetu Sušak otvoren je treći COVID odjel za pacijente sa srednje teškom kliničkom slikom i tamo je na liječenju sedam pacijenata. U respiracijskom centru liječi se 18 pacijenta od kojih je osam osoba na respiratoru.

U protekla 24 sata zabilježeno je 2.890 novih slučajeva u Hrvatskoj, priopćio je Nacionalni stižer civilne zaštite. To znači da je u petak 15.567 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji je trenutno 33.467 osoba. 1.307 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 135 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 2.645 osoba. 

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 62.305 osoba zaraženih novim koronavirusom. Oporavila se 46.021 osoba. U protekla 24 sata preminule su 34 osobe, dosad 717 ljudi. Do danas je testirano 541.605 osoba, od toga 9.317 u posljednja 24 sata.

Unatoč svim mjerama i ne baš naročitim rezultatima, brojni su trgovački lanci odlučili ususret vikendu organizirati black friday ili crni petak. Koliko je to razborito i je li baš potrebno u situaciji koja nije blistava, pitali smo načelnika županijskog Stožera CZ Mladena Šćulca, a poslušajte i izjavu epidemiologa Rončevića:

Mladen Šćulac: organizatori rasprodaja moraju kontrolirati broj kupaca koji ulaze u prostor, pripremio Josip Krmpotić

Dobrica Rončević: čini se da smo širenje epidemije u domovima uspjeli zaustaviti, pripremio Josip Krmpotić

Šćulac i Rončević na dnevnom susretu s novinarima (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Šćulac i Rončević na dnevnom susretu s novinarima (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.