Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:13 / 25.09.2021.

Autor: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Korzo: održan prosvjed podrške za žene u Afganistanu

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske danas točno u podne u Rijeci, kao i u Vukovaru, Osijeku, Virovitici, Lipiku, Križevcima, Zagrebu, Korenici, Poreču i Zadru, izašle su na glavne trgove i ulice sa transparentima podrške ženama Afganistana.

"Svojim izlaskom na ulice poručujemo da nećemo odustati od zaštite i poštivanja ljudskih prava žena u Afganistanu. Tražimo da Republika Hrvatska ne prizna talibansku vladu koja je na silu preuzela vlast te krši ljudska prava priznata od civiliziranih naroda. Posebno pozivamo Vlade da ne provode i ne opravdavaju politiku militarizma, vjerskog fundamentalizma, fašizma i da prestanu manipulirati ženskim pravima", poručile su organizatorice.

Akcija je dio globalne kampanje koja se provodi u 85 zemalja u svijetu u organizaciji "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" i "Women's Global Solidarity Network" porukom: Ni jedna od nas nije slobodna dok žene Afganistana nisu slobodne!

Poslušajte riječi koje je na prosvjedu prisutnima uputila koordinatorica razvojnih programa i psihologinja udruge SOS Rijeka Lorena Zec:

Lorena Zec: nije samo Hrvatska dio ove akcije, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.