Hrvatski radio

Radio Rijeka

Košarkaški velikan Nikola Plećaš u programu Radio Rijeke

09.01.2021.

12:46

Autor: Alen Čemeljić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Nikola Plećaš, jedan od najvećih košarkaša i sportaša uopće koje smo mogli gledati na našim terenima. Nastupao je i za Kvarner na Trsatu u Dvorani mladosti u drugoj polovici sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

U Rijeku je došao kao dvostruki europski prvak s reprezentacijom Jugoslavije s kojom je bio i prvak svijeta 1970. kao i olimpijski viceprvak. Odmah je rado pristao na razgovor sa slušateljima Radio Rijeke, prisjetio se svojih košarkaških dana u Kvarneru, a na naše pitanje je li mu žao što u njegovo doba nije bilo trica, jer i bez trica je redovito davao po 40 koševa na utakmici odgovorio je: "Ma više mi je žao što nije bilo današnjeg bonusa pa nije bilo ni toliko slobodnih bacanja koje sam redovito pogađao."

Tko je bio najbolji košarkaš Jugoslavije ili koja je najbolja petorka svih vremena? Na to pitanje Nikola Plećaš nam nije dao odgovor. "Košarka je kolektivni sport, a bilo je zaista jako puno kvalitetnih košarkaša od Ćosića i Daneua iz moje generacije pa do Bodiroge i Danilovića. Osobno sam najviše volio igrati s Damirom Šolmanom s kojim sam i stasao u redovima zagrebačke Mladosti", rekao nam je najpoznatiji brk košarkaških terena.

Prebolio je koronu, još uvijek nosi brkove, otkrio nam je kada ih je počeo nositi, a mi mu čestitamo sutrašnji rođendan. Sretan rođendan Nikola!

Poslušajte razgovor:

Košarkaški velikan Nikola Plećaš, pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.