Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kostrena dobila dvije nove "pametne klupe"

09.10.2019.

15:14

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: Općina Kostrena

Foto: Općina Kostrena

Foto: - / -

Nakon što su prošle godine "pametne klupe" postavljene u uvali Žurkovo i u dvorištu kostrenske osnovne škole, pametnu klupu dobila je i lučica Podurinj dok je druga postavljena uz obalni put ispod "Kostrenke".

Riječ je o nastavku projekta Ine i Općine Kostrena započetom prošle godine, s ciljem da se suvremenom komunalnom opremom oplemene javne površine i uvede korištenje obnovljivih izvora energije za svakodnevne tehnološke potrebe. Solarne, tzv. "pametne" klupe nabavljene su od hrvatske tvrtke Include Steora. Ukupna vrijednost za nabavku nove dvije klupe iznosi 47.325 kuna s uključenim PDV-om, od kojih je Ina osigurala 40 tisuća tisuća kuna, dok je Općina Kostrena osigurala razliku potrebnih sredstava.

Projekt je još vrjedniji time što se radi o jedinstvenom rješenju hrvatskog inovatora. Solarne klupe Include Steora imaju solarno napajanje kojim omogućavaju bežično i žično punjenje mobilnih telefona i drugih uređaja poput tableta, laptopa i sl. Ove "pametne klupe", prikupljaju podatke o broju napunjenih uređaja, bilježe broj WI-FI korisnika i njihovu podatkovnu potrošnju, prikupljaju meteorološke podatke poput temperature i vlažnosti zraka i oborina. Klupe imaju WI-FI pristupnu točku, bočno osvjetljenje i regulator uštede energije, a uz sve nabrojeno svojim atraktivnim izgledom i vizualno obogaćuju prostor.

Kao i prethodne dvije klupe i ove će imati WI-FI točku naziva "Hotspot života", pristupne šifre ozivime194. Općina Kostrena uključila se u projekt "Oživi me", pokrenut s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti poznavanja postupka reanimacije i pravovremenog prepoznavanja zastoja srca i pružanja pomoći. Kampanju su osmislili Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatska kuća srca i Studentska ekipa Prve pomoći po uzoru na brojne europske zemlje. Ova kampanja se odvija putem internetskih stranica, radio postaja, televizije, društvenih mreža, javnih događanja, projekata u školama i na radnim mjestima.

Koliko je novaca potrošeno na "pametne klupe" i po čemu su one jedinstvene rekao nam je načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić - poslušajte:

Vranić o "pametnim klupama", pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.