Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kostrena: novo onečišćenje mora i obale, uzrok istjecanja nepoznat

12.05.2016.

20:58

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kostreni na lokaciji Dražina-Potkvarovo-Klančić te dalje prema Lučici Podurinj tijekom poslijepodneva more i obala onečišćeni su mazutom. Na traženje Općine Kostrena iz Ine je stiglo priopćenje u kojem, među ostalim, stoji da će onečišćenje biti sanirano "...unutar 24 sata".

Na prijavu mještana Urinja na teren je izašao komunalni redar Općine Kostrena i po očevidu onečišćenje, uz fotodokumentaciju, prijavio svim nadležnim interventnim službama. Općina je uputila obavijest uz fotodokumentaciju i prema svim odgovornim osobama u Ini, stoji u priopćenju Općine, uz zahtjev za hitnim očitovanjem o događaju. 

Na terenu je bila i općinska načelnica Mirela Marunić koja je u razgovoru s predstavnicima Rafinerije nafte Rijeka i novinarima rekla: "Ovo je strašno i to jednostavno više ne možemo tolerirati. Općina Kostrena reagirala je prema svim nadležnim institucijama i očekujemo da hitno nešto poduzmu jer ovo je problem koji nadilazi mogućnosti jedinice lokalne samouprave", stoji u priopćenju Općine Kostrena. Predsjednica Općinskog vijeća Općine Kostrena Gordana Vukoša u izjavi za medije kaže: "Povremeni incidenti postali su učestali incidenti, a onečišćenja sve češća i sve većih razmjera. Nitko u Kostreni nema ništa protiv Ine, niti želi da Ina prestane s radom, ali ne na ovakav način i pod ovakvim uvjetima, ako svojim poslovanjem ugrožava zdravlje i sigurnosti mještana." 

Iz službe za Odnose s javnošću Ine prema Općini Kostrena dostavljeno je službeno priopćenje u kojem piše: U poslijepodnevnim satima 12. svibnja 2016. u Rafineriji nafte Rijeka došlo je do propuštanja ugljikovodika iz kruga rafinerije izvan zaštitne brane. Odmah po uočavanju aktivirane su ovlaštene tvrtke za sanaciju i obaviještene sve nadležne službe. U najkraćem mogućem roku pristupilo se ograđivanju zahvaćene površina more plutajućim branama što će zaustaviti potencijalno širenje ugljikovodika nakon čega se pristupa sanaciji za koju je planirano da bude završena unutar 24 sata. Daljnje informacije o događaju bit će dostupne po završetku sanacije i provođenja istrage o uzroku i izvoru propuštanja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.