Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kostrena: novo ruho groblja u Sv. Barbari

01.11.2016.

14:05

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općina Kostrena, u suradnji s Komunalnim društvom Kostrena, privela je kraju uređenje malog groblja u Sv. Barbari koje do sada nije zadovoljavalo potrebe stanovništva svojim sadržajem. Izgrađena je mrtvačnica, uređen okoliš i tu nije kraj.

Projekt proširenja groblja u Sv. Barbari nastao je početkom 2000., u vrijeme kada je sadašnja načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić, bila direktorica KD Kostrena. Podsjeća da su krenuli u investiciju u prvoj fazi podizanjem nove mrtvačnice.

Iduća faza bila je uređenje okoliša s postavljanjem centralnog Križa i kosturnice te proširenjem deset grobnih mjesta. Postavljen je video nadzor, ozvučenje i sustav navodnjavanja. Vrijednost mrtvačnice iznosila je milijun i pol kuna, a građevinski radovi 700 tisuća kuna. U tom dijelu groblja planiran je i Spomenik pomorcima.

Slijedi još jedna, posljednja faza, "...a to je proširenje grobnih mjesta koje će obuhvatiti, osim standardnih ukopnih grobnih mjesta i grobnica, niše i prostore za urne i jednu stazu kojom će se ulaziti u radne prostore koji su potrebni prilikom ukopa", najavljuje Marunić.

Oko groblja Sv. Barbara i Sv. Lucija treba povećati broj parkirnih mjesta, a ti radovi će početi početkom sljedeće godine. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.