Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kostreni 2 milijuna kuna EU sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta

12.02.2019.

11:06

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Općina Kostrena

Foto: Općina Kostrena

Foto: - / -

Općina Kostrena prijavila je projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike "Građenje reciklažnih dvorišta", koji se financira kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Ovih dana u Kostrenu su stigle dobre vijesti i odluka o sufinanciranju projekta s maksimalnih 85 posto prihvatljivih troškova projekta čija je ukupna vrijednost 2.415.325,67 kuna. Uz sufinanciranje koje će iznositi 2.043.200,81 kuna, razliku od 352.325,67 kune osigurat će Općina Kostrena iz proračunskih sredstava.

Rezultatima prijave na natječaj zadovoljan je i općinski načelnik Dražen Vranić. "Ovaj projekt je primjer kvalitetnog rada općinskih službi i pokazatelj kako uspješnim privlačenjem sredstava možemo uvelike rasteretiti općinski proračun. Reciklažna dvorišta imaju važnu ulogu pri uspostavi odvojenog prikupljanja otpada i održivog gospodarenja otpadom i mi ćemo se kao Općina maksimalno potruditi našim mještanima osigurati sve preduvjete da mogu odvajati što više vrsta otpada", istaknuo je načelnik.

Reciklažno dvorište za koje je u listopadu prošle godine dobivena građevinska dozvola, nalazit će se na parceli površine 2.642 m2 uz prilaznu cestu koja vodi od kružnog raskrižja Urinj prema glavnom ulazu u Rafineriju nafte Rijeka. Reciklažno dvorište sastojat će se od ograđenog platoa veličine 959 m2 na kojem će se nalaziti 32 spremnika za različite vrste otpada, vaga, uredski kontejner i parkirališni prostor dok će ostali dio čestice biti zelena površina na čijem će se obodu izvesti vatrogasni put spojen na pristupnu cestu. Realizacija projekta trajat će oko 6 mjeseci, a trebala bi započeti u ljeto ove godine.

Projektom reciklažnog dvorišta Kostrena želi povećati udio odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjiti količine otpada koje će završiti na odlagalištima u skladu s načelima kružnog gospodarstva i održivog gospodarenja otpadom. Učinkovito gospodarenje otpadom pozitivno utječe na okoliš i zdravlje mještane kao i na uređenost i privlačnost destinacije.

Uz sredstva za reciklažno dvorište, prijavom na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Kostreni je dodijeljeno 822.014,44 kune za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada što je također maksimalan iznos potpore za ovu mjeru tako da će i u ovom slučaju Općina Kostrena u ukupnom trošku sudjelovati sa svega 15% sredstava.

Za sufinanciranje bespovratnim europskim sredstvima prijavljeni su i drugi projekti – izgradnja Vatrogasnog doma kao i energetska obnova Dječjeg vrtića Zlatna ribica. Kako bi se povećao udio sufinanciranja bespovratnim sredstvima, Kostrena će projekt obnove vrtića prijaviti i na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Galerija
Foto: Općina Kostrena, Foto: -/-
Foto: Općina Kostrena, Foto: -/-Foto: Općina Kostrena, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.