Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krađe goriva, neovlašteno prikupljanje otpada i vožnja na lož-ulje

19.02.2016.

11:06

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proteklih dana policija je u našoj županiji imala puno posla s krađama goriva, ali i nezakonitim prikupljanjem velikoga metalnog otpada. Ista osoba prekršila je i Zakon o trošarinama jer je u teretno vozilo "točio" lož-ulje umjesto odgovarajućeg dizelskog goriva.

Policija je u Delnicama jučer nešto prije podneva zaustavila teretno vozilo za čijim je upravljačem bio 38-godišni hrvatski državljanin. Pregledom je utvrđeno kako prevozi razni metalni otpad (stare peći, radijatore i drugo), a da za obavljanje te djelatnosti ne posjeduje potrebna odobrenja.

Oduzeto mu je oko 300 kilograma metalnog otpada, a o počinjenom prekršaju iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom policija će obavijestiti ministarstvo nadležno za daljnje vođenje prekršajnog postupka. Osim toga, utvrđeno je da je kao gorivo teretno vozilo koristilo lož-ulje, zbog čega će biti obaviještena carinarnica nadležna za postupanje temeljem odredbi Zakona o trošarinama.

Ovoga tjedna u policija je zaprimila nekoliko prijava krađa goriva. Nepoznata osoba napunila je spremnik svojega vozila na benzinskoj postaji na području Čavli i otišla bez plaćanja računa. Gorivo je otuđeno i iz radnoga stroja na gradilištu u Novom Vinodolskog te iz dva traktora u šumi na Tuhobiću. Ondje je ukraden i akumulator i drugi predmeti, od kojih je dio kasnije pronađen.

Ukupno je ukradeno oko 150 litara goriva, a u ovih nekoliko kaznenih djela krađe i teške krađe pričinjeno je najmanje 3900 kuna štete tvrtkama iz Zagreba i Krka te javnom poduzeću sa sjedištem u Zagrebu, priopćila je Policijska uprava primorsko-goranska.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.