Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:26 / 14.06.2017.

Autor: Edi Kišić

Kradljivci smilja ponovno harače: Lošinjanin ostao bez cijelog uroda

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na kvarnerskim otocima cvjeta smilje i čini se da je sve, kako kaže pjesma, "isto k'o i lani": nepozvani berači harače od Raba i Plavnika do Krka, Cresa i Lošinja, ruše suhozide, i na tome ljekovitom i na tržištu izuzetno cijenjenom bilju, rade nepopravljivu štetu.

Gdje je kraj toj devastaciji okoliša i  kriminalu, pita se Mario Popović iz Lošinja, kojemu je jedna takva družina u nekoliko noći, pod mjesečinom, pokupila sav urod smilja na čak tri hektara. 

"Pripremali smo kod kuće sjeckalicu i destileriju kako bismo za koji dan krenuli u berbu smilja i proizvodnju traženog ulja od smilja, čiju smo isporuku već dogovorili za Japan. Umjesto na cvijet, naišli smo na počupane i trajno uništene grmove smilja. Dođe mi da plačem", kaže Mario i dodaje kako su uložili znatna financijska sredstva, ali, zajedno sa suprugom, i puno fizičkog rada. 

Zapravo je riječ o skupinama ljudi koji danas kradu smilje, a jučer su otočanima otuđili ovce ili masline. Opširnije o tome poslušajte u razgovoru kojeg je s Mariom Popovićem, za emisiju "Valovi na valovima", snimio Edi Kišić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.