Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kraj ožujka u Gorskom kotaru: 23 požara na otvorenom!

30.03.2022.

12:33

Autor: Nenad Lučić

Zimska suša pridonijela je učestalim šumskim požarima

Zimska suša pridonijela je učestalim šumskim požarima

Foto: - / Vatrogasci Vrbovsko

Zbog duljeg sušnog razdoblja, vatrogasci na području Gorskog kotara su od kraja prošlog do početka ovog tjedna imali niz interventnih gašenja požara na otvorenom, pa je najavljena promjena vremena s oborinama svakako dobrodošla.

Naime, niz sunčanih dana u drugoj polovici ožujka mnoge je Gorane potaknuo da krenu s poljoprivrednim radovima, a dio njih se pritom očito nije pridržavao mjera opreza pri loženju vatre. 


Posebno zabrinjava podatak da je na požarištu kod Fužina proteklog vikenda smrtno stradala jedna starija muška osoba, kao i činjenica da su požari zaredali već na početku poljoprivredne sezone. Sve to je zahtijevalo pojačan angažman ljudstva i tehnike te rezultiralo nemalim troškovima, upozorava zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Delnice Dražen Rački.


Intervencije su zaredale od 24. i 25. ožujka i uglavnom se radilo o gašenju požara suhe trave i niskog raslinja. Pritom su vatrogasci u Gorskom kotaru zabilježili čak 23 takva događaja!


"Samo na širem delničkom području smo imali osam interventnih izlazaka na teren, pri čemu je trebalo angažirati i po četiri vozila s desetak vatrogasaca, a to podrazumijeva i procijenjene troškove koji se kreću između 30 i 40 tisuća kuna", istaknuo je Rački. Poslušajte:

Rački o učestalim požarima u Gorskom kotaru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.