Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kraljevska megajahta u Brodogradilištu "Viktor Lenac"!

11.02.2022.

11:37

Autor: Radio Rijeka / Hina

"Prince Abdulaziz"

"Prince Abdulaziz"

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

U Brodogradilište "Viktor Lenac" jučer je uplovila jahta "Prince Abdulaziz" u vlasništvu saudijske kraljevske obitelji. 

Kraljevskoj megajahti, koja je do 2006. godine slovila za najveću u svijetu, u kostrenskom brodogradilištu slijedi veliki remont i uređenje, vrijedno više od 20 milijuna eura. Jahtu od 5200 tona dansko je brodogradilište Helsingor Vaerft izgradilo 1984. godine.


Ova ploveća ljepotica duga je 147 metara, a izvorno je izgrađena za pokojnog kralja Fahda iz Saudijske Arabije koji je jahtu nazvao po svom sinu.

Svi dokovi i vezovi u V. Lencu popunjeni te da je sada, za razliku od prethodnog polugodišta, zaposlenost brodogradilišta visoka. Lani su na poslovanje utjecale visoke vozarine, pa su brodari to vrijeme više koristili za plovidbu, a ne za remont, a utjecala je i pandemija. Stoga se očekuje da će poslovanje u 2021. biti uspješno te s ostvarenom dobiti, ali manjom no 2020. godine.

Članica Uprave Sandra Uzelac

U Brodogradilištu Viktoru Lencu sada je 340 zaposlenih, a po riječima Sandre Uzelac ima potrebe za zapošljavanjem kvalitetnih kadrova svih brodograđevnih, tehničkih i pomorskih struka.


Jahta će se u Martinšćici zadržati godinu dana, a zanimljivost je da je brod opremljen bolnicom, džamijom i kino dvoranom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.