Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:18 / 31.05.2017.

Autor: Lea Domijan Fišter, Tatjana Sandalj

Krčka pasara Bodulka najizvornija barka ovogodišnjeg festivala mora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krčka pasara Bodulka proglašena je najizvornijom tradicijskom barkom Festivala Fiumare što u Rijeci traje do 7. lipnja. Istovremeno s dodjelom priznanja za Bodulku, otvorene su na Korzu dvije izložbe fotografija: "Hrvatske tradicijske barke" i "Krčka jedra - 20 godina tradicijskog jedrenja".

Festival "Fiumare", koji je izrastao u respektabilnu manifestaciju, ove godine nudi više od 40 programa na čak 24 lokacije u Rijeci.

Krčka pasara Bodulka izgrađena je 1970. godine u Malinskoj, a obnovljena 2011. u brodogradilištu Franka Kraljića, potomka graditelja barke Jurja Lolića. Vlasnik barke je Grad Krk. 

Tradicijske barke, a među njima i nagrađena Bodulka, izložene su na Korzu. U 19:30 u zgradi riječke ribarnice bit će otvorena izložba "Vitezovi kvarnerskog podmorja". Fotografije rakova iz skupine deseteronožaca snimila su četiri autora, a za izložbu ih je priredio Priordoslovni muzej u Rijeci. Na galeriji ribarnice bit će otvorena izložba Marina Krstulovića "Ribe od drva". 

Ovo je šesta godina za redom kako Festival nastoji valorizirati pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Kvarnera, a za trajanja manifestacije koja obiluje brojnim odgađanjima Rijeka će na svakom koraku posjetiteljima ponuditi mogućnost povezivanja pomorske i trgovačke tradicije prošlosti s današnjim vremenom. Danas je na Korzu podignuta zastava Europskog dana pomorstva, a svečano otvorenje je sutra...

Više o programu Festivala Fiumare provjerite u nastavku i poslušajte što smo zabilježili tijekom današnjeg "šušura" na Korzu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.