Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:17 / 15.06.2018.

Autor: Blanka Uzelac

Krčki most od danas skuplji; ponovo upućen apel Vladi za ukidanje mostarine

Krčki most (Foto: Blanka Uzelac / HRT Radio Rijeka)

Krčki most (Foto: Blanka Uzelac / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Danas je počela sezonska naplata cestarina u Hrvatskoj, ali i prelaska Krčkim mostom što znači da, putujete li osobnim vozilom, umjesto 35, plaćate 39 kuna želite li s kopna ići na Krk. Tim su se povodom novinarima obratili predsjednik PGS-a Darijo Vasilić i član Unije Kvarnera Marko Boras Mandić.

Ponovo su uputili apel Vladi RH da ukine mostarinu. Zašto bi građani Primorsko-goranske županije bili u neravnopravnom položaju u odnosu na druge, pitaju se Vasilić i Mandić, naglašavajući kako se od pet premoštenih otoka na Jadranu plaća jedino prijelaz preko Krčkog mosta.

Predstavnik Unije Kvarnera ujedno i zamjenik župana primorsko-goranskog Marko Boras Mandić dodaje: "Dakle, za ovih kilometar i pol Krčkog mosta građani moraju platiti 39 kuna, to vam je cirka 30 kuna po kilometru, dok od Rijeke do Zagreba za 147 kilometra platite 77 kuna, što je 50 lipa po kilometru."

Predsjednik PGS-a i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić kaže da je godišnji prihod od mostarine 90 milijuna kuna, a da se na održavanje troši od 15 do 20 milijuna. "Krčki most s redovnom cijenom od 35 kuna ima dobit od 70 milijuna kuna godišnje. Njemu se ne treba podizati cijenu, nego ga treba osloboditi od naplate za građane ove regije".

Iako se ministar prometa Oleg Butković složio da je zahtjev za ukidanjem mostarine realan, ništa se ne poduzima, pa Vasilić i Boras Mandić kažu da će do kraja godine pričekati, pa potom predati tužbu Ustavnome sudu. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.