Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krčki most: prvog dana bez mostarine ugovorena sanacija i obnova mosta

15.06.2020.

13:12

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Na Krčkom mostu, od ponoći, na hrvatskom i još sedam svjetskih jezika stoji tabla na kojoj piše: "Slobodan prolaz". U 40. godini od otvorenja most je oslobođen mostarine. Fešta je bila kasno sinoć, a rano jutros most je pohodio i ministar Oleg Butković koji je obećanje o ukidanju mostarine i održao.

Ministar nije došao praznih ruku - potpisani su ugovori o sanaciji i obnovi mosta, za promet otvorenog 19. srpnja 1980. godine. Dvije godine će hrvatske tvrtke Sitolor, Spegra i Geotehnika raditi u četiri faze, od koji prva počinje već najesen, i to tako da se ne zaustavlja promet.

Vrijednost je nešto manje od 50 milijuna kuna, investitor Autocesta Rijeka - Zagreb, a tu je, dakako, i ministarstvo.

Oleg Butković s optimizmom gleda prema sezoni: "Donio sam odluku da neće biti ljetnog povećanja karata u Jadroliniji, ni na trajektima, a nema ni skuplje cestarine za 10 posto, pa uz ovu odluku o mostu ipak je ne samo stranim nego i našim ljudima lakše doći do mora", kaže ministar.

Spominije i Plavu magistralu, dvadesetak kilometara zaobilaznice oko otoka - ni to nije daleko: "Hrvatske ceste su spremne u sljedećem razdoblju od 2021. do 2027. izdvojiti, uz pomoć EU, 500 milijuna kuna da se ta cesta napravi", rekao je Butković.

Zadovoljstvo viđenim izrazio je i ministar turizma Gari Cappelli i znakovito poručio: "Moramo biti svi složni, izbori će proći, a problemi ostati, pa nas građani moraju drugačije doživjeti", rekao je.

I za kraj, ministar Butković spomenuo je i gradnju novoga Krčkog mosta; istina, bez datuma i godina, tek kao razmišljanje, ali 'ajmo mi najprije sanirati postojeći, 40 godina stojeći, posljednji u Hrvata pod naplatom, sve do danas. Javlja Josip Krmpotić:

Obnova Krčkog mosta, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.