Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krčki most: udari bure i do 180 kilometara na sat

07.10.2021.

11:07

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Najmoćniji udar bure zabilježen je tijekom prijepodneva na Krčkom mostu: 180 kilometara na sat. Nešto slabiji udari na Paškom mostu dosezali su do 140 km/h. Refule su mogli osjetiti i vozači prolazeći vijaduktom Bukovo nadomak Hreljina, a moć je bura iskazala i u Povilama, u Prizni, Bakarcu i Senju.

Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci bura je i dalje jaka, udari su olujni pa i orkanski, a prema večeri bi opet mogla pojačati. Stoga, ako namjeravate putovati, prije polaskao obavezno pogledajte stranice HAK-a i DHMZ-a ili još bolje, ako je moguće, odgodite putovanje!

Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci najviše kiše u posljednja 24 sata palo je na području Plaškog, okruglih 50 litara po četvornom metru. U Begovu Razdolju izmjereno je 46 litara, u Pargu 44, Delnicama 41 te na području Nacionalnog parka Risnjak u Crnom Lugu 39 litara. Količine kiše pale uz more dakleko su skromnije: u Rijeci 23 litre, dok je primjerice krčka ili senjska količina neznatna, sedam odnosno četiri litre po metru četvornom. 

Nevrijeme je uzrokovalo samo dvije intervencije Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, ali i srušena stabla u Brezama, na području Plasa, Ružić sela na Hreljinu, kod groblja u Dramlju, u Ulici Franje Čandeka u Rijeci, potom telefonski stupovi na području Grobnika, nešto problema na Kozali, na Sv. Kuzmu jaka bura pomakla je kontejenere smeća koji su potom oštetili dva parkirana automobila - to je epilog  nevremena na području Primorsko-goranske županije, doznajemo iz županijskog centra 112. 

Zbog olujnog vjetra, Krčki most zatvoren je za sve skupine vozila.

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Delnice, obilazak za ostale skupine je starom cestom preko Gornjega Jelenja; potom riječka obilaznica od čvora Škurinje do čvora Orehovica; Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene i Paški most.

Puno opreza potrebno je i na našim lokalnim cestama uz magistralu: potezi Draga-Šmrika, Bakar-Senj te Križišće-Kraljevica.

Prekinute su i brojne trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Porozina-Brestova, Prizna-Žigljen te katamaranske Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i brodske linije Mali Lošinja-Unije-Susak te Ilovik-Mali Lošinj.

Bura će danas, sutra pa i dio subote biti jaka, olujna i ponegdje orkanska, a poslušajte što o jutrošnjoj situaciji kaže Josipa Kuzmić iz Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci:

Josipa Kuzmić o najjačim udarima bure, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.