Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:17 / 10.08.2015.

Autor: Vesna Korić

Krčki sajam: nekad trgovci iz cijele Europe, danas gosti

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tijekom tri dana Krk je bio mjesto zabave, druženja, trgovanja... Baš kao što je bilo kada je održan prvi Krčki sajam, davne 1524. godine. Ta se manifestacija, s manjim prekidima, održala gotovo pet stoljeća, a danas je veliki adut krčke turističke ponude.

Krčka riva, ulice i trgovi bili su pretijesni za brojne posjetitelje koji su stigli na tradicionalnu krčku manifestaciju sajmovanja i zabave. Mogli su vidjeti mnogo zanimljivosti iz davnih vremena, primjerice vještinu hladnog kovanja novca.

Neki su posjetitelji pokušali svladati stare vještine poput mačevanja, čarobiranja, pletenja vijenaca i još mnogo toga što se nudilo na krčkom vremeplovu u prošlost. Direktorica Turističke zajednice grada Krka Nataša Jurina ističe da je namjera organizatora i bila prenijeti dio tradicije i turistima pokazati kako je to nekad izgledalo na istim ulicama i trgovima. 

Prvi Krčki sajam održan je davne 1524. godine. Tada su u Krk brodovoma stizali trgovci iz cijele Europe, baš kao što danas stižu turisti. A vrhunac programa bilo je natjecanje u ručnom rezanju pršuta. Gradonačlenik Krka Darijo Vasilić podsjeća da tim programom promoviraju i hrvatski pršut i grad i otok Krk.

Da je promidžba itekako uspjela govori podatak da je u tri dana na Krčki sajam stiglo oko 60.000 posjetitelja. Poslušajte kakve smo dojmove zabilježili:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.