Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kreativne ruke trećemajca Igora Zenka: od hrđavog metala izrađuje umjetnine

29.02.2020.

15:21

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Igor Zenko u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / - HRT - Radio Rijeka)

Igor Zenko u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / - HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U emisiji "Klasa optimist" gostovao je Igor Zenko, trećemajac, zavarivač, samohrani otac, ali i - umjetnik. Naime, u vrijeme prošlogodišnje krize u riječkom brodogradilištu, Igor je odlučio pokrenuti Kreativno poduzeće "Stečaj" i napravio - stečajne rožice.

Ideja o Kreativnom poduzeću Stečaj d.d. nastala je u trećemajskoj krizi - godinu dana bez primanja i bez posla bili su trećemajci. Među njima i Igor Zenko, koji je u 3. maju zaposlen gotovo 13 godina. "Nisam mogao ništa ne raditi i iz dokolice sam počeo izrađivati predmete od metala", kaže Igor. 

Izradio je "stečajne rožice" - od nekoliko hrđavih komada metala, vijaka i matica napravio je cvijet i u čast stečaju prozvao je "Stečajnom rožicom". Vrlo brzo javio mu se akademski slikar iz Zagreba, kupio prvu "rožicu" i tu je priča dobila svoj nastavak. Osam "rožica" otišlo je na Rab Film Festival, a Igora su kontaktirali i iz Udruge RiRock pa je za njih izradio pobjedničke kipiće Ri Rock festivala.

Ovaj samohrani otac 6-godišnje djevojčice kaže da je oduvijek volio kreativan rad i izrađivati nešto svojim rukama, a Kreativno poduzeće "Stečaj" i radovi koji nastaju u njemu u vrijeme trećemajske krize bili su način da simbolično prikaže odraz trenutne situacije riječkog škvera. Više o njemu i njegovom radu poslušajte u emisiji:

Klasa optimist: Igor Zenko, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.