Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krenuli vrganji! Gljivarijadom u Liču obilježen početak sezone

19.09.2015.

14:08

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rujan je mjesec koji uobičajeno donosi dulja kišna razdoblja, pogodna za rast gljiva, a ove se godine toplije i sušnije razdoblje pomalo odužilo. Je li uz takve vremenske prilike izletnička sezona branja gljiva u Gorskom kotaru ipak počela?

Najvažnija i najradosnija vijest s Gljivarijade u Liču je da su krenuli vrganji!

Gljivari u Gorskom kotaru pamte i mnogo bolje  sezone, ali priroda sudionicima Gljivarijade ni ove godine nije uskratila svoje plodove. Potvrdio je to predsjednik mjesne druge Grljak Držislav Tadić ističući da su za današnju izložbu uspjeli pronaći stotinjak vrsta.

Da se početak prave sezone branja ipak nazire dolaskom u Lič potvrdili su članovi udruga iz cijele Hrvatske, jer je riječ o manifestaciji gdje se dosta toga može naučiti, ne samo o gastronomskim već i ljekovitim svojstvima gljiva. Predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza Branko Bartolić ističe upravo to da određene vrste gljiva imaju ljekovita svojstva, posebno u preventivnom smislu, za jačanje imuniteta.

Na druženju u Liču nije nedostajalo niti natjecateljskog naboja. Nagrađivani su nalaznici najljepših primjeraka vrganja, zatim oni u čijoj se košarici našao najveći broj različitih vrsta gljiva te udruge koje su dolaskom pokazale najviše entuzijazma. Poslušajte djelić atmosfere:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.