Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krešić: Potvrda međunarodnog priznanja Hrvatske za nas je bila najveća vijest!

15.01.2023.

13:25

Autor: Nenad Lučić

Croatia was internationally recognized on January 15, 1992

Croatia was internationally recognized on January 15, 1992

Foto: HTV / HRT

Svake se godine prisjećamo 15. siječnja 1992., obilježavajući Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Povijesni trenutak u kojiem je netom stvorenoj, samostalnoj državi, velik broj europskih zemalja priznao pravo na punu međunarodnu afirmaciju dogodio se u ratnom razdoblju velikih stradanja i borbe za slobodu. 


Zato taj trenutak na poseban način pamte sudionici Domovinskog rata, a mi bilježimo sjećanja hrvatskih ratnih generala Markača, Krešića i Ćesića Rojsa.

U vremenima kada su dominirale vijesti o ratnim stradanjima i razaranjima, međunarodno priznanje Hrvatske nagovijestilo je njezinu bolju budućnost, ističe umirovljeni general Mladen Markač.


"Svijet nam je međunarodnim priznanjem uputio jasni poziv da zajedno gradimo bolju budućnost. Međunarodni su čimbenici u tom trenutku shvatili kako Hrvatska ima jasno postavljene ciljeve i da se hrvatski narod bori za slobodu svoje Domovine", govori Markač.


Od dana međunarodnog priznanja Hrvatske prošla je trideset i jedna godina, no sjećanja predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Marinka Krešića na taj trenutak ne blijede, jer je potvrda međunarodnog priznanja Hrvatske u tom trenutku za njih bila najveća vijest. 


"U tom sam trenutku bio na bojišnici u Sunji, gdje je informacija o priznanju dočekana s ponosom i ushićenjem. Danas s jednakim ponosom možemo reći, kako je Hrvatska slobodna i kako se nalazi u zajednici europskih država, gdje se nazire njezina bolja budućnost", govori Krešić.


Datum 15. siječnja 1992. zaslužuje posebno mjesto u kolektivnom sjećanju hrvatskih građana, jer, kako kaže umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs: "Teško je reći kako bi bez međunarodnog priznanja i oslobađanja okupiranih područja danas izgledala Hrvatska. I zato samostalnu i slobodnu Hrvatsku treba čuvati kao najveću svetinju."


U godini koju je Hrvatska počela otvorenih granica sa zemljama Europske unije, sjećanje na prvi i ključan korak prema njezinoj međunarodnoj afirmaciji ima posebnu važnost. Poslušajte:

Generali Markač, Krešić i Ćesić Rojs o priznanju Hrvatske

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.