Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krijumčarili migrante; zaradili dva milijuna kuna

04.09.2020.

14:56

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Jurica Galoic / PIXSELL

Foto ilustracija: Jurica Galoic / PIXSELL

Foto: - / -

Riječka policija je u suradnji s USKOK-om i policijom iz Kopra uhitila i provela kriminalističko istraživanje nad osam ljudi. Sedam osoba je s riječkog područja, te je jedna osoba s područja Dubrovnika.

Sumnja se da su uhićeni preko hrvatskog teritorija prebacivali strane državljane u Sloveniju i ostale zemlje Europske unije, potpisnice Šengenskog sporazuma.

44-godišnjak i 30-godišnjak su u vremenskom periodu od 30. srpnja 2018. do 4. rujna 2020. godine na širem području Hrvatske povezali u zajedničko djelovanje 32-,36-, 25- i 39-godišnjaka te 32- i 19-godišnjakinju radi nezakonitog prijevoza i transfera stranih državljana koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma preko teritorija Hrvatske i međunarodnih granica s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

44-godišnjak i 30-godišnjak su sa za sada nepoznatim osobama iz inozemstva dogovarali prihvat spomenutih stranih državljana na graničnoj crti između Bosne i Hercegovine i Hrvatske,  većinom na području Karlovačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije te  njihov transport kroz područje Hrvatske i prebacivanje u Sloveniju, a za iznos od najmanje 2.000 eura po osobi od državne granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske dalje u Sloveniju.

Za  prijevoz i transfer 44 i 30-godišnjak su za organiziranje ture naplaćivali najmanje 2.000 eura po prevezenoj osobi i dodatnih 300 eura za prijevoz svakog komada prtljage koju bi osoba imala sa sobom. Novac su naknadno dijelili između sebe, a od dijela tog iznosa za obavljeni posao isplaćivali ostale pripadnike zločinačkog udruženja, čime su svi zajedno stekli financijsku korist od ukupno najmanje 2.200.000,00 kuna (296.700 eura).

Sukladno postignutim dogovorima, strane su državljane osobnim vozilima preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini granične crte Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom te ih transferirali na područje Primorsko-goranske županije, šire područje Bakra. Tamo su ih kraće vrijeme smještali na različitim, unaprijed dogovorenim lokacijama, a potom ih istog ili sljedećeg dana prevozili dalje s ciljem da im omoguće izaći iz Hrvatske na područje Slovenije izbjegavajući graničnu kontrolu.

Time su svi zajedno omogućili i pomogli u nezakonitom prijevozu i transferu najmanje 129 stranih državljana koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Tijekom jučerašnjeg dana policija je uhitila osam osumnjičenih osoba te podnijela kaznenu prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.