Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kristijan Frlan: Tradiciju zvončara i čakavštine moramo očuvati

19.01.2020.

12:11

Autor: Dora Vujnović

Kristijan Frlan i Josip Krmpotić (Foto: Dora Vujnović)

Kristijan Frlan i Josip Krmpotić (Foto: Dora Vujnović)

Foto: - / -

U emisiji "Ćo mi, ćo ti" ugostili smo Kristijana Frlana koji je Halubajski zvončar već 40 godina. U njegovoj obitelji to je tradicija pa je uz svog oca on postao zvončar, kao i njegov sin uz njega. Mićih zvončara ni u današnje vrijeme ne nedostaje, ali Kristijan poziva na očuvanje tradicije.

Danas je u Marčeljima organizirana 16. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji, na kojoj se predstavilo desetak zvončarskih skupina - uglavnom iz Primorsko-goranske županije. Kristijan nam je tim povodom ispričao tko sve može postati mali zvončar i nositi zvono.

Kristijan je, također, najavio jedan novi projekt - pokrenuta je izgradnja Kuće Halubajskih zvončara kao multikulturalnog centra za edukaciju o nekadašnjem životu u našemu kraju, kao i početku tradicije zvončara. Kuća je zamišljena u modernoj tehnološkoj izvedbi uz interaktivne elemente kako bi mlade zainteresirala za kulturnu baštinu njihova zavičaja. Poslušajte razgovor:

Kristijan Frlan, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.