Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kriza i novinarstvo: je li vrijeme za novi početak?

04.10.2013.

16:38

Autor: Hina / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Je li kriza novi početak za jaču Europu? O tome raspravljaju europski novinari okupljeni na kongresu Europske asocijacije novinara što je danas počeo u Opatiji.

Na samom početku kongresa minutom šutnje odana je počast poginulima u potonuću broda pokraj talijanskog otoka Lampeduse. Predsjednik udruženja europskih novinara Paolo Magagnotti naglasio je kako bi se u takvim slučajevima članice Europske unije trebale ujediniti, a ne zatvarati oči. Upravo o toj jedinstvenosti raspravljat će sedamdesetak novinara iz cijele Europe, a pozdravili su ih i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, župan Zlatko Komadina i pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić.

Hrvatsku novinarsku zajednicu, koju čini 7 tisuća profesionalaca, europskim je kolegama predstavila Ivančica Celevska, direktorica Međunarodnog centra za obrazovanje novinara iz zemalja srednje i istočne Europe (ICEJ). Hrvatski novinari rade u 600 tiskanih medija, 400 internetskih portala, 25 televizija i nešto manje od 150 radijskih postaja.

No naizgled raskošna medijska scena ne donosi dobro novinarima, istaknula je Celevska, jer su radna prava i plaće sve manji, a nezaposlenih novinara je, prema procjenama, oko 1600. Okupljene je pozdravila i počasna gošća kongresa Maria Romana De Gasperi, kći talijanskog utemeljitelja EU Alcidea De Gasperija.

Kongres završava u nedjelju 6. listopada. Iz Opatije javlja Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.