Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krizni eko-stožer Marišćina: Ministar Ćorić se poigrava građanima!

27.08.2019.

11:41

Autor: Neva Funčić

Mještani Marišćine prosvjeduju već godinama (Foto: Pixsell)

Mještani Marišćine prosvjeduju već godinama (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Ministar zaštite okoliša i energetike manipulira činjenicama u obrani neobranjivog koncepta izgradnje odlagališta pomiješanog otpada, upozorava Krizni eko-stožer Marišćina. Iako je u ožujku najavio zatvaranje Marišćine ako se problem smrada ne riješi, u međuvremenu je izdao novu okolišnu dozvolu.

"Prestanite ignorirati problem, ljudi ne izmišljaju", poručila je u pismu županu Zlatku Komadini mještanka Marčelja Davorka Simčić. Reagirala je na županovu izjavu da se smanjio intenzitet smrada, kao i prekoračenja sumporovodika. Upozorava kako je mjerna stanica na Pogledu uglavnom u kvaru. "Tu se radi o kršenju ljudskih prava, Ustava, Zakona o gospodarenju otpadom i direktiva EU", upozorila je Sinčić te poručila: "Riješite problem, ovo je Županijski centar, a Vi ste župan!"

Radovi koji su trebali biti gotovi u lipnju još su uvijek traju, a smrad koji se mjesecima širi s postrojenja Županijskoga centra za gospodarenje otpadom Marišćina sve je jači i pokriva svojim otrovnim emisijama sve veće područje, navodi se u priopćenju Upravnog odbora Udruge Krizni eko-stožer Marišćina.

Predsjednik Eko-stožera Josip Begonja podsjeća da je ministar Tomislav Ćorić na sastanku s mještanima 28. ožujka 2019. iznio plan prema kojem su se u svibnju i lipnju na području Centra trebali provesti radovi na otplinjavanju, koji će riješiti probleme štetnih emisija. Ministar je potvrdio i da će, ukoliko se tom akcijom ne uspije riješiti problem smrada, zatvoriti Županijski centar za gospodarenje otpadom.

Iz Eko-stožera ističu kako je u međuvremenu, ignorirajući primjedbe javnosti, sudske odluke i zakonsku regulativu, žurno izdao novo Rješenje o okolišnoj dozvoli, u kojem se navodi da je planirani vijek ŽCGO-a 30 godina.

"Iako tvrde da su smanjene emisije sumporovodika, nama smrdi jednako kao i prošle godine, ako ne i više", rekao je Begonja. "Osjećamo se izigrano, smrad se nastavlja i vjerojatno ćemo napraviti ono što možemo - jaki, baš jaki prosvjed", najavio je Begonja. Poslušajte izjavu i pročitajte priopćenje za javnost:

Begonja: Smrad je čak i jači nego prošle godine, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.