Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krizni eko-stožer: "Zatvorite Marišćinu ili nas selite odavde, truju nas!"

10.11.2018.

12:11

Autor: Neva Funčić / T. Petrović Čemeljić

Podaci NZJZ-a Rijeka za Marišćinu noćas: višestruko veće vrijednosti sumporovodika od dozvoljenih

Podaci NZJZ-a Rijeka za Marišćinu noćas: višestruko veće vrijednosti sumporovodika od dozvoljenih

Foto: - / -

Pozivamo insitucije da ODMAH zatvore ŽCGO Marišćina ili da pronađu adekvatan smještaj za dvije tisuće odraslih i djece koji svakodnevno i po 12 sati u nizu, zatvoreni u svoja novcem i zdravljem plaćena četiri zida, trpe posljedice indolentnosti "institucija" koje ne obavljaju svoj posao!

To stoji u priopćenju Kriznog eko-stožera Marišćina, poslanog medijima nakon jutrošnjega spontanog prosvjednog okupljanja građana ispred ulaza u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, koji upozoravaju kako je kvaliteta zraka i života u Marčeljima dotakla dno, a njihovo strpljenje prešlo granice.

"Posljednjih 15 dana nesnosno smrdi H2S – sumporovodik, izuzetno otrovan i zapaljiv plin. Otrovnost mu je širokog spektra, a najveći utjecaj ima na živčani sustav. Izlaganje niskim koncentracijama može izazvati iritaciju očiju, suho grlo i kašalj, kratak dah i nakupljanje tekućine u plućima. Dugoročno izlaganje niskim koncentracijama može prouzrokovati umor, gubitak apetita, glavobolje, slabljenje pamćenja i slične simptome. Ta sudbina čeka minimalno dvije tisuće stanovnika sjevernih naselja Općine Viškovo ukoliko se ne zaustavi emisija ovog otrovnog plina s primitivnog odlagališta otpada Marišćina!", stoji u priopćenju.

Tvrde kako razine sumporovodika još od 25. listopada svakodnevno na više sati prekoračuju granične vrijednosti i za 250 posto. 

"Uredba o razinama onečišćujućih tvari u zraku (NN 117/2012, 84/2017) dopušta 7 prekoračenja dnevne i 24 prekoračenja satne granične vrijednosti tijekom kalendarske godine, a od gore navedenog datuma do 09.11.2018. u 18 sati satna granična vrijednost prekoračena je 27 puta, što znači da stanovnici Marčelja udišu zrak 2. kategorije. Na upit što se čini po pitanju ovih prekoračenja, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odgovara da komuniciraju s Inspekcijom zaštite okoliša i Ekoplusom. Taj zrak koji smrdi na trula jaja, koji izaziva nervozu kod odraslih i povraćanje kod djece, prema tom istom Zavodu još uvijek ne spada u 2. kategoriju jer podaci s mjerne stanice nisu validirani i statistički obrađeni", navodi se u priopćenju.

Zaključuju kako "nema govora o gospodarenju otpadom jer ovo je sve samo ne gospodarenje. Izvolite ODMAH zatvoriti ŽCGO Marišćinu ili pronađite adekvatan smještaj za dvije tisuće odraslih i djece koji svakodnevno, i po 12 sati u nizu, zatvoreni u svoja novcem i zdravljem plaćena četiri zida, trpe posljedice vaše indolentnosti". Priopćenje Krizog eko-stožera pročitajte u cijelosti i poslušajte što nam je rekao predsjednik Stožera Josip Begonja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.