Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krizni stožer: Na djelu je grijeh nečinjenja, 3. maj je talac Uljanika

11.10.2018.

12:23

Autor: Neva Funčić

Sastanak Kriznog stožera za 3. maj (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Sastanak Kriznog stožera za 3. maj (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Riječko brodogradilište 3. maj posjetili su predstavnici Smart Holdinga, kompanije čiji je vlasnik jedan od najbogatijih Ukrajinaca Vadim Novinsky. U pratnji predstavnika ministarstva gospodarstva, razgovaraju s upravom 3. maja o mogućnostima ulaganja. U Rijeci se sastao i Krizni stožer 3. maja.

Upozorili su da je račun riječkog brodogradilišta od 24. kolovoza u neprekidnoj blokadi, a uprava Uljanika, unatoč interesu nekoliko mogućih ulagača, još nije Vladi dostavila plan restrukturiranja. "3. maj je talac Uljanika. Sve ono što želi reći uprava Uljanika, to sad govore sindikati, i sada se pokazalo da je to tako", rekao je predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević komentirajući najnovije izjave sindikalista iz Pule kako ne treba dozvoliti izdvajanje 3. maja iz Uljanik Grupe.

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je uoči Vladine sjednice kako izmijenjen i dopunjen plan restrukturiranja Uljanika Ministarstvo još nije zaprimilo. Na pitanje o plaćama za radnike Uljanik grupe za rujan i o tome kada se one mogu očekivati, Horvat je odgovorio da to treba pitati upravu i da on o tome ne vodi računa. Rekao je da se sastao s potencijalnim partnerima iz Ukrajine, zainteresiranima za 3. maj i Uljanik, koji danas i sutra obilaze brodogradilišta. 

Rekao je kako su novi sastanak kriznog stožera sazvali kako bi pokušali zaštititi preostalu imovinu brodogradilišta. "Imamo saznanja da se radi inventura, popisuje se sve što je ostalo, možda Uljanik Grupa želi i to dati u zalog", upozorava Knežević te dodaje kako je samački hotel i gradnja broda 723 već pod hipotekom. 

"Posla nemamo, materijala nemamo, i zabrinuti smo za plaće. Radi se trenutno 20 do 25 posto, ali stalno dolaze potencijalni partneri. Jučer su bili njemački predstavnici zainteresirani za otkup dva broda, navodno je i kanadski naručitelj zainteresiran za nastavak gradnje i za još jedan, treći brod", izvijestio je Knežević.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović apelirao je na aktivniju ulogu Uprave Uljanika i Vlade Republike Hrvatske za rješavanje situacije te ponovio zahtjev za povratom pozajmica 3. maju i očekivanje da plan restrukturiranja Uljanika što prije završi u Bruxellesu.

Na djelu je grijeh nečinjenja, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. "Vlada ne može djelovati jer nije vlasnik, vlasnici ne djeluju jer čekaju Vladu, a rok za isplatu plaća i šezdeseti dan blokade se neumitno približavaju", rekao je Komadina koji upozorava da se od prošlotjednog dogovora u 3. maju nije učinilo ništa.

"Plan restrukturiranja je Uljanikov dok ga ne preda ministarstvu; kad ga preda ministarstvu, onda je to plan Vlade; kad ga Vlada preda u Bruxelles, onda je to plan Bruxellesa za spas brodogradnje. I na tome treba dan i noć raditi", kaže Komadina.

Dodaje kako se ne može ići s figom u džepu; trebalo bi utvrditi pismom namjere da država prihvaća Danka Končara za strateškog partnera te da će se dio prostora prenamijeniti za turizam u svrhu restrukturiranja brodogradilišta u Puli. Na pitanje kako, Komadina je odgovorio da ga to ne interesira, već ga zanima samo ozdravljenje 3. maja. Poslušajte snimku konferencije za medije i izjavu ministra gospodarstva Darka Horvata:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.