Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krk dobio novog biskupa - monsinjora Ivicu Petanjka

22.03.2015.

14:36

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krčka biskupija dobila je novog biskupa: franjevca kapucina Ivicu Petanjka. U katedrali u Krku, na misnom slavlju, zaredio ga je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Suzareditelji su bili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico te dosadašnji krčki biskup i apostolski administrator Valter Župan koji je novom krčkom biskupu fra Ivici poručio kako je ovim danom postao duhovni stup krčke crkve.

Fra Ivica Petanjak 11. je redovnik zaređen za biskupa krčke biskupije koja obuhvaća: Krk, Rab, dio Paga, Cres, Lošinj, Ilovik, Susak, Unije te Velike i Male Srakane.
 
Monsinjor Petanjak je - jedno vrijeme - službovao i u Rijeci, a dobro ga poznaje njegov prijatelj Provincijal hrvatske kapucinske provincije Fra Jure Šarčević.
 
Među darovima što ih je novi krčki biskup dobio, je i biskupski štap, poklon svećenika i vjernika - laika krčke biskupije. Izrađen je od drva masline koje, u svojevrsnom prasjećanju, budi prisjećanje na drvo života kao i ono spoznaje dobra i zla
 
Slavlje biskupskog ređenja imenovanog krčkog biskupa dr. fra Ivice Petanjka u krčkoj katedrali, pratilo je više tisuća vjernika.
 
Uz visoke crkvene dostojanstvenike iz Hrvatske i izvan nje, na ređenju novog biskupa u Krku bio je predsjednik Sabora Josip Leko te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Erik Fabijanić.  

Poslušajte prilog Damira Pijace i što očekuju vjernici od novoga biskupa:
 
 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.